Potrebno efikasnije upravljanje oduzetom imovinom

22.04.2017. 08:13 / Izvor: Fena
Potrebno efikasnije upravljanje oduzetom imovinom

Neophodnim je ocijenjeno usklađivanje važećih propisa u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Nužno je osigurati potpunu i efikasnu saradnju između svih institucija koje sudjeluju u sistemu za oduzimanje nezakonito stečene imovine i blagovremeno ih uključiti u izvršenje odluka o privremenom i trajnom oduzimanju.

Zaključak je to Regionalne konferencije „Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom koristi“, koju je u Sarajevu organizirala Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Također, zaključeno je da upravljanje oduzetom imovinom treba u najvećoj mogućoj mjeri biti usmjereno očuvanju ekonomske vrijednosti oduzete imovine, zaštiti javnog interesa i uz najmanje troškove upravljanja takvom imovinom.

Potrebno je u što većem obimu i u cilju zaštite javnog interesa raditi na povratu imovine (ponovna društvena upotreba) u zajednicu koja je oštećena krivičnim djelima.

Važno je osigurati efikasnu međunarodnu saradnju između specijaliziranih institucija koje se bave finansijskim istragama i upravljanjem oduzetom imovinom kako bi borba protiv svih oblika organizovanog i transnacionalnog kriminala bila što efikasnija.

Neophodnim je ocijenjeno usklađivanje važećih propisa u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine, kao i primjena najbolje prakse i iskustva nadležnih institucija u regionu i Evropskoj uniji.

"U procesu eurointegracija jako bitno je upoznavanje sa modalitetima rada agencija/direkcija iz zemalja regiona, kako bi unaprijedili praksu upravljanja oduzetom imovinom", naveo je pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Srbije Vladimir Ćeklić.

Pomoćnik direktora Uprave za imovinu Crne Gore Emir Dacić izjavio je da je navedena konferencija doprinjela zemljama u cilju zajedničkog uključivanja u borbu protiv svih oblika kriminala.

Konferencija je okupila 90 učesnika iz relevantnih institucija BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije i omogućila da se kroz najbolje prakse i studije slučaja predstave iskustva u upravljanju i raspolaganju pojedinim oblicima imovine, privremeno i trajno oduzete u krivičnim postupcima u zemljama regiona i Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti