Koncept 'zelenog ureda' za energetsku efikasnost i postizanje ušteda

22.04.2017. 09:48 / Izvor: Fena
Koncept 'zelenog ureda' za energetsku efikasnost i postizanje ušteda

Zeleni ured naziv je za skup aktivnosti koje bi zaposleni trebali redovno prakticirati da bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente.

Privredna komora Federacije BiH je u Sarajevu zajedno s Komorom sanitarnih inžinjera (KSI) Federacije BiH organizovala okrugli sto posvećen projektu „Zelena privreda - Zeleni ured“, a povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje.

"Jedan od glavnih ciljeva jeste da se u BiH postigne kontinuitet u obilježavanju tog dana, te da se privrednici i predstavnici relevantnih organizacija dodatno educiraju o značaju koncepta 'zelenog ureda' kao jednog od ključnih segmenata održivog razvoja", izjavio je predsjednik KSIFBiH Amar Ibrulj.

Zeleni ured, kako je dodao, naziv je za skup aktivnosti koje bi zaposleni trebali redovno prakticirati da bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente i materijal koji se koristi, a ujedno i povećala efikasnost korištenja resursa, te smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Također, naveo je Ibrulj, cilj je da se motiviraju svi građani i uključe u ovakve manifestacije obilježavanja Dana planete Zemlje.  

Komora sanitarnih inžinjera FBiH osnovana je u aprilu 2011. godine. Sanitarno inžinjerstvo je struka koja se bavi očuvanjem i unapređivanjem zdravlja pojedinca i društva, te prevencijom bolesti primjenom mjera za održavanje higijensko-sanitarne i epidemiološke zaštite.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila, a namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti