U Čelincu otvoren novi pogon preduzeća Kograd

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Čelincu otvoren novi pogon preduzeća Kograd

Sa ovom investicijom od 1,5 miliona KM otvaraju se prostori i za novo zapošljavanje i za poboljšanje ukupnog obima poslovanja .

25.04.2017. 08:34 / Izvor: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor italijanske firme "Sajerlack" Alesandro Pireta otvorili su prošle sedmice u Čelincu novi pogon preduzeća za proizvodnju lakova za drvnu industriju "Kograd", vrijedan 1,5 miliona KM, a koji će zapošljavati 10 radnika.

Đokić je poručio da da otvaranje ovog pogona "obilježava uspješnost rada manjeg preduzeća Kograd u Čelincu",koje posluje već 19 godina.

"Sa ovom investicijom od 1,5 miliona KM otvaraju se prostori i za novo zapošljavanje i za poboljšanje ukupnog obima poslovanja - postaju kvalitetniji dobavljači sirovina za drvnu industriju Republike Srpske koja posljednjih godina bilježi najveće stope rasta i razvoja", istakao je Đokić.

On je rekao da će se na ovaj način pokazati da se kvalitetni proizvodi mogu stvarati u Republici Srpskoj, a ne da se "po svaku cijenu" uvoze, kako što je bio slučaj do sada.

Đokić je čestitao vlasnicima preduzeća Kograd za uspješno poslovanje do kojeg su došli sopstvenim radom i bez kredita.

"Uvjeren sam da ne samo Čelinac, već i sva druga područja Republike Srpske u većem i manjem obimu danas imaju aktivnosti koje upućuju na razvoj i nove investicije, posebno sektor drvoprerađivačke industrije", dodao je Đokić.

On je naveo da u Čelincu postoji trend rasta u mašinskoj i drvoprerađivačkoj industriji i istakao da je Vlada Republike Srpske spremna da pruži podršku.

"Ako bi uspješno realizovali određene aktivnosti koje sprovodimo kao Vlada na transformaciji vlasništva i na obezbjeđenju novih sredstava prodajom državnog kapitala ili akcija u državnim preduzećima, mi ćemo dio tih sredstava vraćati u privredu kroz programe podrške podsticaja razvoju i izvozu", naglasio je Đokić.

Direktor firme "Scherwin- Williams
" za Evropu Alesandro Pireta rekao je da je preduzeće "Kograd" iz Čelinca, u kojem je danas otvoren novi pogon, saradnik njihove kompanije u Republici Srpskoj.

"Mi sarađujemo sa preduzećem Kograd više od 20 godina, a naša kompanija u Italiji ima 550 radnika. Proizvodimo lakove za drvo - prozore, namještaj, kuhinje i podove", naveo je Pireta.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković istakao je da je otvaranje novog pogona preduzeća "Kograd", površine 800 metara kvadratnih, važan događaj za ovu lokalnu zajednicu.

"Preduzeće Kograd počelo je rad sa jednim radnikom, a danas zapošljava njih 10", kaže Zeljković.

On je dodao da je u Čelincu trend povećanja broja zaposlenih ostvaren zahvaljujući podsticaju Vlade Republike Srpske za zapošljavanje novih radnika posredstvom Republičkog zavoda za zapošljavanje u kojem participiraju javna i privatna preduzeća.

Većinski vlasnik preduzeća "Kograd" u Čelincu Sveto Đajić rekao je da ovo preduzeće nabavlja lakove iz Italije koje ovdje "miksa i prodaje" proizvođačima namještaja, stolarije u Republici Srpskoj i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti