Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

01.05.2017. 08:21 / Izvor: Federalna.ba
Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

U Federaciji BiH sindikalci ni ove godine neće protestovati u nadi da će ipak doći do provedbe obećanih reformi i stvaranja bolje klime za rad realnog sektora.

U Federaciji BiH sindikalci ni ove godine neće protestovati u nadi da će ipak doći do provedbe obećanih reformi i stvaranja bolje klime za rad realnog sektora. Prvi maj će biti i proći kao produženi vikend sa spojena dva neradna dana za administraciju, a stezanje kaiša radnika-čovjeka ostaje i nakon praznika.

Vladini zakoni o radu i Porezu na dohodak uvertira su za nove probleme, upozorenje je predstavnika radnika u Sindikatu.

"Definitivno će nakon 1. jula, do kada je MMF kao mentor rada Vlade FBiH dao rok da se donesu ova dva zakona, radnici sigurno imati niža primanja, manje plate, pogotovo oni koji imaju najniža primanja", poručuje Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U Federalnoj vladi uvjeravaju da su od početka mandata usmjereni na izradu unaprijeđenog radno-pravnog statusa, posebno zaposlenih u realnom sektoru.

"Što se tiče same stope doprinosa, zakonom je predviđeno da se kumulativna stopa doprinosa koja je za bruto platu od 41,5% smanji na opterećenje od 33% i to 18,5% posto za PIO, 13,5% za zdravstveno osiguranje i 1% za osiguranje od nezaposlenosti", pojašnjava savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić.

Veća poreska opterećenja predviđaju se za one s boljim primanjima. Zahvaljujući primanjima zaposlenih u javnoj upravi prosječna plata u Federaciji iznosi 834 marke, iako su plate radnika u realnom sektoru znatno niže.

"Izmjenama poreza na dohodak podiže se prag lični odbitak na 700 KM. To možemo smatrati nultom stopom. Onda slijedi porezno opterećenje od 10% na poreznu osnovu u koju spada plata od 701 do 1.500 KM, i preko toga je opterećenje 20%", navodi Miraščić.

Oni koji su do sada decenijama izdvajali u Fond PIO jedva preživljavaju od penzija. Dok izmire sve račune ostane im za pola hljeba i pola litre mlijeka svaki dan.

"Sedamdeset posto penzionera ima penziju do 350 KM, a 58 posto je na minimalnoj penziji. Nek mi neko dokaže da od 326 KM jedan član obitelji može preživjeti ako redovno plaća i režije i lijekove", ističe Omer Ključić, predsjednik Udruženja penzionera Općine Novo Sarajevo.

"Predložena vrijednost boda u zakonu o PIO je 13,6 KM, koja će se harmonizirati u prvom kvartalu svake godine. Što se tiče rješenja koja su predviđena zakonom o PIO vrlo je važno da se predviđa prelazak na trezorski sistem poslovanja", naglašava Miraščić.

To znači da će isplata penzija biti iz budžeta, što garantuje redovnu isplatu. Penzioneri traže povećanje penzija za 10 posto. Ako tako ne bude, mirni protesti su izvjesni.

"Novi zakon će za buduće penzionere biti pravedan - koliko je ko unio u Fond PIO, toliko će imati i mirovine. Ali on je nepravedan onima koji su u penziju otišli prije, posebno od rata naovamo. Njima su penzije u startu umanjene za 39%", tvrdi Ključić.

Uoči Praznika rada sindiklci su zaposlenima čestitali 1. maj, a predstavnicima vlade uputili poruku: "Ne znamo do kada će radnici imati visoki prag tolerancije jer su do sada šutjeli i trpjeli. Mislimo da će uoči nekog od narednih Praznika rada ili ranije radnici podići glas i krenuti u priču radničkog osvještenja u FBiH", navodi Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obilježavanje Praznika rada širom BiH izvjesno je i ove godine. Kao i prethodnih, bit će obilježen prvomajskim urancima i druženjima. Više iz navike i tradicije negoli zbog istinskog razloga za slavlje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti