Stručnjaci razvijaju inovacije koje će prvi koristiti rudnik u Olovu

17.05.2017. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Stručnjaci razvijaju inovacije koje će prvi koristiti rudnik u Olovu
OTVORI GALERIJU

Predstavnici kompanije Mineco istaknuli su da bi ovaj sveobuhvatni projekt trebao donijeti novi način rudarenja na ovim prostorima.

U okviru europskog projekta ''IMP@CT'', čiji je cilj omogućiti veliki napredak rudarstva, britanska kompanija Mineko Ltd. je u Olovu i Sarajevu ovih dana organizirala seriju edukativnih radionica za istraživače, znanstvenike, članove projektnog tima koji sudjeluju u ovom projektu.

Projekt "IMP@CT" dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizon 2020“ poticaj od sedam milijuna eura kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona.

U povodu toga su je jučer, za novinare i sudionike projekta, organizirali posjetu njihovom rudniku ceruzita u Olovu. Stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti iz poznatih europskih sveučišta i instituta će razmotrit izazove koji očekuju kompaniju Mineco i njihov rudnik u Olovu kako bi pronašli rješenje koje će biti inovativno i koje neće štetiti okolišu.

Članovi projektnog tima vjeruju da će na taj način poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korištenje zemljišta, potrošnju resursa i upravljanje otpadom.

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u Olovu u BiH, u vlasništvu Mineca. Predstavnici kompanije Mineco istaknuli su da bi ovaj sveobuhvatni projekt trebao donijeti novi način rudarenja na ovim prostorima. 

Ismar Šabović, generalni direktor kompanije Geomet iz Olova, za Akta.ba kaže da su prije mjeseci dana dobili eksploataciju dozvolu, a predali su i glavni rudarski projekt na odobrenje Federalnom ministarstvu rudarstva. 

''Nadamo se da će u sljedećih mjesec-dva to biti odobreno tako da možemo početi sa intezivnijim radovima na infrastrukuri rudnika. Nakon toga nam slijedi apliciranje za uporabnu dozvolu", naveo je on dodajući da bi do kraja ove godine mogli početi sa eksploatacijom rudnika. 

Kompanija je u rudnik, koji nije bio u upotrebi od prije rata, do sada uložila oko 4 milijuna eura. Trenutno je u njoj zaposleno 70-tak radnika, a kada počne sa radom ta brojka bi trebala iznositi oko 200 radnika. 

Do sada su, navodi Šabović, imali veliki problem pronalaska obučenog kadra jer na ovom području nema srednjih škola za ovo zanimanje. Iz tog razloga su radili prekvalifikaciju radnika koju je plaćala kompanija.

U cilju osiguranja kadra sa Srednjom rudarskom školom Tuzla planiraju raditi na otvorenju jednog odjeljenja ove škole u Olovu koje bi mogli educirati nove kadrove koje će trebati rudniku. Prioritet im je zapošljavanje rudara iz lokalne zajednice u kojoj posluju.

"U Olovu je razvijena pretežito tekstilna industrija u kojoj su zaposlene pretežito žene, a mi ćemo sa otvaranjem rudnika dati jednu potpuno novu profesiju lokalnoj zajednici", naveo je on. 

Dominic Roberts, operativni direktor Mineco Ltd., kaže da tradicionalno, rudarstvo kao industrija podržava četiri dodatne osobe na svaku osobu zaposlenu u rudniku. "U zajednici poput Olova, direktno zaposlenje za 200 osoba i dodatnih šest stotina indirektnih mogućnosti za zaposlenje, bit će veoma značajno za lokalnu ekonomiju“, naglasio je Roberts.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti