Poljoprivreda u FBiH sektor je koji nije dovoljno iskorišten

18.05.2017. 09:21 / Izvor: Fena
Poljoprivreda u FBiH sektor je koji nije dovoljno iskorišten

Avdić je pohvalio napredak proizvodnje malina kazao je da to neće trajati vječno ako ne dobiju podršku.

Poljoprivreda u Federaciji Bosne i Hercegovine sektor je koji nije dovoljno iskorišten, a tematskom sjednicom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana danas pokušalo se doći do rješenja.

Jedna od zdravijih grana poljoprivrede je malinarstvo, a predsjednik Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Enver Avdić kazao je da se mora pomoći ovom sektoru da bi nastavio s rastom.

Iako je pohvalio napredak proizvodnje malina kazao je da to neće trajati vječno ako ne dobiju podršku.

"Ne smijemo dozvoliti da ovo stane, jer sve što se uloži vratit će se višestruko", rekao je Avdić.

Dodao je da je malinarstvo zaposlilo 60.000 ljudi, a da, uz domaćinski odnos prema tom sektoru može biti i više.

U prošlog godini neto izvoz maline, istakao je, bio je 80 miliona KM, a da bi ove godine trebao preći cifru od 100 miliona.

"Za jednu KM koju uvezemo za malinarstvo izvezemo 40 KM. Malo je sektora koji se mogu pohvaliti ovim modelom razvoja, ali podrška ne smije izostati", poručio je Avdić.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić govorio je na tematskoj sjednici uime grane kojom se on bavi naglašavajući da oni nisu u poziciji kao malinari, te da imaju problema.

Potcrtao je da ih ''uništavaju parafiskalni nameti kojih u FBiH ima više od 400''.

Naveo je da se moraju napraviti prioriteti u svim odnosima prema poljoprivrednicima, između ostalog i kad su u pitanju poticaji.

Tvrdi da se više pomaže onima kojima je poljoprivreda ''hobi'' nego stvarnim proizvođačima.

''Hobista'' je, kaže, na hiljade, a nezadovoljstvo je izrazio i zbog velikog broja udruženja koja umrežuju i ljude koji nemaju veze s poljoprivredom i proizvodnjom.

Poslanica Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu PFBiH Azra Hadžić, koja  je i inicirala tematsku sjednicu, kritikovala je ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudina Dedića i pozvala ga da podnese ostavku.

Navela je da ministar ne shvata ozbiljno probleme u poljoprivredi.

"Očekivali smo da ćete napraviti određene poteze, da ćete prevazići probleme, da nećete dozvoliti da uđemo u ovu godinu s neisplaćenim poticajima koji se vuku iz 2014. godine", kazala je Hadžić.

Ministar Dedić je na početku tematske sjednice istakao da je ministarstvo koje vodi naslijedilo brojne probleme i da je to jedino ministarstvo u kojem nije bilo zvanične primopredaje funkcije jer raniji ministar nije imao informaciju o stanju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Naglasio je da pritisak na resorno ministarstvo, u proteklom periodu, najviše vrše oni koji su godinama koristili poticaje, a na to nisu imali pravo.

Rekao je da su poticaji jedan od problema u poljoprivredi zbog neuređenosti koja je naslijeđena, naglašavajući da su postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

"U poljoprivredu ulaze mnogi zbog poticajnih sredstava", naglasio je Dedić te dodao da su oko 2.500 obrtnika i pravnih osoba korisnici poticaja, i 12.000 fizičkih osoba.

Federalna porezna uprava je dostavila podatke da je među 12.000 fizičkih osoba 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera te 450 korisnika socijalne pomoći.

"Struktura korištenja poticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem", naglasio je Dedić.

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu PFBiH Nasir Beganović je akcentirao da je problem u poljoprivredi evidentan i da ministra ne amnestira činjenica da je loše stanje naslijedio.

"Na to se odmah trebalo reagirati, izaći pred ovaj parlament i reći imamo veliki problem u poljoprivredi", potcrtao je Beganović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH Edin Mušić pozvao je sve predlagače zaključaka s tematske sjednice o stanju u poljoprivredi FBiH da ih dostave u pisanoj formi dostavi da bi bio sačinjen konačni prijedlog zaključaka.

O tom prijedlogu Predstavnički dom će se, po riječima Mušića, izjasniti na prvoj sjednici nakon dostavljanja konačnog prijedloga zaključaka Kolegiju Doma.

Budući da su tokom današnje sjednice poslanici Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte uputili u proceduru prijedlog za izgasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, Mušić je pojasnio pravila u tom slučaju. On će taj prijedlog uputiti Vladi čije očitovanje treba da bude dostavljeno Parlamentu najkasnije za 30 dana.

Po dobijanju stava Vlade FBiH, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma prijedlog će biti dat na izjašnjavanje poslanicima.

Zasjedanje Predstavničkog doma završeno je večeras nakon cjelodnevnog rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti