Regionalna saradnja od ključne važnosti za evropski put BiH

18.05.2017. 17:38 / Izvor: Akta.ba
Regionalna saradnja od ključne važnosti za evropski put BiH

Panelisti su bili predstavnici privatnog sektora i vlasti i bili su složni u jednome, da je regionalna saradnja od ključne važnosti za evropski put BiH.

Jedna od tema, danas održanog panela, na 13. Sajmu privrede Tešanj, bila je Regionalna saradnja kao prethodnica ulaska u Evropsku Uniju.

Panelisti su bili predstavnici privatnog sektora i vlasti i bili su složni u jednome, da je regionalna saradnja od ključne važnosti za evropski put BiH. Ono što je bio jedan od zaključaka panela jeste da regionalne saradnje pružaju jako puno mogućnosti malim privrednicima ali neophodna im je i pomoć države u njihovom nastojanju da izađu na nova tržišta.

Svetlana Cenić, predsjednica Regionalnog poslovnog kluba „Biznis Plus“ na panelu je kazala da sva preduzeća trebaju da imaju neki model po kojem se vode, a Tešanj je sigurno jedan koji treba da bude model za sve. I kada je reginalna saradnja u pitanju, jasno je da su oni u tom dobar primjer jer izvoze u 63 zemlje svijeta. Pokazalo se da je osnivanje inkubatora bila odskočna daska za ono što oni danas imaju. Neke od najuglednije kompanije iz Tešnja a sada i regionalno najuglednije, potekle su iz tih inkubatora.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah - Tešanj složio se sa konstatacijom ali i činjenicom da Tešanj jeste uspješan i treba da bude primjer ali on je premal da bi napravio bilo kakvo čudo sam. Interese treba tražiti zajedno, više se udruživat jer samo tako može se postići veliki uspjeh.

Darko Bukvić, direktor Privrednog vijesnika RH govorio je o iskustvima Hrvatske na njenom putu ka EU istakavši kako svi moraju biti svjesni da je taj put bez udruživanja skoro pa nemoguć, jasno se moraju postaviti ciljevi ali i podrška države.

"Ima dovoljno slobodnog novaca iz evropskih fondova koje se trebaju iskoristiti za prekogranične saradnje, za zajedničke projekte triju država, za mogućnosti dobijanja raznih darovnica za podršku poduzetništvu i na tome morate raditi. Uspjeh na ovom putu jedino je moguć zajedničkim djelovanjem i radom", kazao je Bukvić.

Na panelu je istaknuto da svi, a posebno vlast, treba da sluša privrednike jer oni govore o parama i poslu a tu je uspjeh za privredu i društvo, jer se ne bave političkim pitanjima. Oni tačno znaju šta žele i onda ih u tome treba i podržati.

Ambasadorica SR Njemačke, Christiane Hohmann, složila se da je približavanje evropskom tržištu jako težak i dug proces.

"Proces je naročito zahtjevan za kompanije jer su one poveznica između države i evropskih fondova. Ali za sve je potrebna saradnja sa regijom, umreženost u regiji i bolja infrastruktura. Potrebno je da i regija iskorištava više svoje potencijale, to je sigurno velika priprema za buduća tržišta EU", kazala je Hohmann.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić kazao je da je regionalna saradnja uslov svih uslova da bi ušli na velika tržišta i pravili velike poslove. Trebamo se osvrnuti na region jer tamo ima dosta dobrih primjera i na taj način učiti.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH zaključio je da je neophodno da imamo razvojnu strategiju kojom ćemo pristupati fondovima i znati kako djelovati i poslovati na trećim tržištima.

"Gospodarstvo treba da ide u pravcu klastera, to je prepoznat model koji se pokazao uspješnim. Komore su te institucije koje trebaju da imaju veće ovlasti jer samo na taj način stvorit će se i bolji uslovi za privrednike", istakao je Šantić.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti