Imenovan Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH

20.05.2017. 07:50 / Izvor: Fena
Imenovan Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH

Imenovan je Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH, čiji je predsjednik doktor nauka Vjekoslav Domjan.

Jučer je imenovan Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH, čiji je predsjednik doktor nauka Vjekoslav Domjan, a članovi, također doktori nauka, Aziz Šunje, Sead Kreso, Igor Živko, Matej Živković, Goran Miraščić i Adisa Omerbegović - Arapović.

Uz nadležnosti utvrđene Poslovnikom o radu Vlade FBiH, zadatak Ekonomskog savjeta je da, bez naknade, Vladu FBiH savjetuje u vezi sa ekonomskom politikom, da analizira predložene zakonske i podzakonske akte i njihov mogući uticaj, te da Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj, kao i realizacija ciljeva utvrđenih Programom rada Vlade FBiH, Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali ne ograničavajući se samo na ove ciljeve.

Savjet je ovlašten da, kolektivno i individualno, komunicira sa širom društvenom zajednicom u vezi s reformskim mjerama. Jedan od najznačajnijih aspekata je neovisnost Savjeta, široko razumijevanje ekonomske problematike i mogućnost neovisnog djelovanja.

Također, kako je to članom 59. Poslovnika o radu Vlade FBiH propisano, Ekonomski savjet na zahtjev Vlade ili federalnih tijela uprave razmatra prednacrte ili nacrte zakona i drugih propisa s područja privrednog, monetarno-kreditnog i finansijskog sistema, kao i druga važnija pitanja ekonomske prirode iz nadležnosti Vlade i o njima daje mišljenja i prijedloge.

Članom 60. Poslovnika propisano je da Vlada posebnim aktom utvrđuje sastav i broj članova Ekonomskog savjeta, iz reda pravnih, ekonomskih i drugih stručnjaka s fakulteta i drugih naučnih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti