Dva psa obučena za otkrivanje mina predana Deminerskom bataljonu

26.05.2017. 14:46 / Izvor: Akta.ba
Dva psa obučena za otkrivanje mina predana Deminerskom bataljonu

Od 2003. godine, Vlada Švicarske kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH.

Danas su u Blagovcu – Vogošća, dva psa za otkrivanje mina obučena u Globalnom centru za obuku pasa organizacije Norveška narodna pomoć predana Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U okviru svojih nastojanja da ojača kapacitete države za učinkovito provođenje aktivnosti na otkrivanju mina u Bosni i Hercegovini, Vlada Švicarske podržala je obuku dva psa i njihovih vodiča u Globalnom centru za obuku pasa za otkrivanje mina organizacije Norveška narodna pomoć u Blagovcu. Obučeni psi su donirani Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti na razminiranju u zemlji.

Zvaničnoj ceremoniji primopredaje dva obučena psa – koji se zovu Hob i Jerko Hannibal, prisustvovali su Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za suradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, brigadni general Ivica Jerkić, dozapovjednik Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za resurse i Darvin Lisica, regionalni direktor programa za razoružanje za Jugoistočnu Evropu Norveške narodne pomoći.

"Uvjerena sam da su dva psa za otkrivanje mina važna investicija u budućnost i da će Hob i Jerko Hannibal pomoći Deminerskom bataljonu u provođenju svojih važnih i humanih aktivnosti, te će tako doprinijeti čišćenju zemlje od mina na najbrži mogući način. To će ne samo povećati sigurnost građana BiH, nego i poboljšati njihove uslove za živote i doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju zemlje", izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer.

Od 2003. godine, Vlada Švicarske kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH. Proteklih godina je na aktivnosti na uklanjanju mina širom zemlje uloženo 10 miliona KM. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života stanovnika na područjima pod minama, kasetnom municijom i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Aktivnosti realizirane u okviru programa koji podupire Vlada Švicarske omogućile su čišćenje više od 4.000.000 m2 zemljišta pod minama u 33 zajednice. Švicarska je također pomogla jačanju kapaciteta Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina Norveške narodne pomoći i Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, osiguravši i obuku i potrebnu opremu.

Korištenje pasa za otkrivanje mina u operacijama za uklanjanje mina značajno pomaže ubrzanju procesa otkrivanja mina i smanjenju rizika. U okviru istog projekta, dva specijalna psa za otkrivanje mina, koja su prošla posebnu, naprednu obuku, predana su Deminerskom bataljonu u novembru 2016. godine i već su angažirani na aktivnostima uklanjanja mina širom BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti