Rok za novi zakon o PIO je 15. august

11.06.2017. 08:00 / Izvor: Oslobođenje
Rok za novi zakon o PIO je 15. august

Penzioneri u FBiH ne odustaju od protesta ukoliko do polovine augusta ne bude usvojen novi zakon o PIO.

Penzioneri u FBiH ne odustaju od protesta ukoliko do polovine augusta ne bude usvojen novi zakon o PIO, koji za njih predstavlja uslov za rješavanje nagomilanih problema

Prema riječima predsjednika Saveza Udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalije Rape, posljednji sastanak delegacije penzionera sa federalnim premijerom, resornim ministrom i direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO bio je zadovoljavajući. On ipak poručuje da penzioneri ne odustaju od velikih protesta najesen ukoliko novi zakon o PIO ne bude usvojen do polovine augusta.

MIŠLJENJA UDRUŽENJA

Na pomenutom sastanku je jednoglasno bilo zaključeno da je donošenje novog zakona o PIO glavni preduslov za početak rješavanja problema u ovoj oblasti, a iz Vlade je obećano da će nakon dva neuspješna pokušaja što prije biti utvrđen inovirani tekst ovog zakona i upućen u parlamentarnu proceduru uz opasku kako bi isti trebao biti usvojen do kraja 2017.

"Malo smo osokoljeni, Vlada prihvata naše zahtjeve, ali kažu da ih ne mogu realizovati dok se ne donese novi zakon. Nama malo smeta to da se zakon donese do Nove godine. Mi smo rekli - ako se zakon ne usvoji do početka ili polovine augusta, nema šanse da se naši protesti odgode", izjavio je Rapa jučer za Oslobođenje.

Naglašava da se ne odustaje od zahtjeva sa Skupštine penzionera, na kojoj je prvenstveno traženo da se do 1. jula usvoji novi zakon i povećaju penzije za 10 posto, ali da je sad realno pomjeriti rok za usvajanje zakona do polovine augusta.

"Očekujemo napismeno sve od Vlade nakon sastanka i mi ćemo to uputiti u sva naša udruženja, te vidjeti kakva su njihova mišljenja kao članica Skupštine. Ima još dva mjeseca i zakon se može usvojiti, pa već dvije godine traje priča o tom zakonu", kaže naš sagovornik.

Tvrdi da ni penzioneri nisu da se penzije linearno povećaju po sadašnjem zakonu, jer bi to dovelo samo do produbljivanja jaza onih sa malim i onih sa velikim penzijama, te da bi novim zakonom bilo omogućeno povećanje penzija onim koji su najviše oštećeni sadašnjim zakonom.

"Dogovorili smo se da će se zakonom definisati da niko ne može imati veću penziju od iznosa koliko je imao plaću", pojašnjava Rapa.

S obzirom na dosadašnju sudbinu novog zakona o PIO i na političku situaciju, ukoliko se novi zakon ne usvoji do polovine augusta, Rapa predviđa da bi se dug Federalnog zavoda uvećao: “A ukoliko bi nam usluge otkazale banke i pošte, nema toga ko bi nam mogao isplatiti penzije. Objektivno, u tom slučaju postoji opasnost da ostanemo bez jedne penzije ili smanjenja svih penzija krajem godine”.

LIČNI INTERESI

Penzioneri i dalje apeluju na političke stranke i parlamentarce da podrže novi zakon o PIO.

"Sve te političke igre idu preko leđa penzionera i odnose se na nas, ali ja se pitam šta ona stranka koja nije za to da se ovo pitanje lošeg stanja penzionera riješi može očekivati na idućim izborima. Čak mislim da su u pitanju lični interesi, da neki od poslanika ili neko njihov blizak ko je blizu odlaska u penziju želi da mu ta penzija bude što povoljnija, da na snazi još ostane ovaj zakon. Pa, tekst novog zakona usvojen je na ESV-u, na Vladi, penzioneri su ga podržali, a ne prolazi dva puta u Parlamentu! Da je samo politika u pitanju, mislim da on bi dosad bio usvojen", zaključuje Rapa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti