Velika policijska akcija u Gračanici: Hapšenja zbog milionskih prevara

04.07.2017. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Velika policijska akcija u Gračanici: Hapšenja zbog milionskih prevara

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla pripadnici MUP-a jutros su izvršili pretrese na većem broju lokacija u Gračanici

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla pripadnici MUP-a TK  jutros su izvršili pretrese na većem broju lokacija u Gračanici, odnosno u firmi Fortuna, povezanim i paralelnim  firmama Fortex, Fortob i Fortunatto, u objektima određenih fizičkih i pravnih lica povezanih sa ovim firmama, te u kućama i drugim privatnim objektima  nekoliko osumnjičenih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon pretresa, prilikom kojeg je izuzeta  određena materijalna dokumentacija, slobode je lišeno više osoba, među kojma je i direktor firme Fortuna Safet Pjanić, dva člana uprave i dva zaposlenika Fortune, osnivač firme Fortunatto, te stečajni upravnik u Fortuni.

Oni su osumnjičeni za veći broj krivičnih djela počinjenih u periodu od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanskog kantona,  odnosno da su kao članovi grupe koju je organizovao direktor Fortune Safet Pjanić počinili krivična djela organizovani kriminal i s tim u vezi krivična djela  zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Pjanić, kao organizator grupe i direktor Fortune, i drugi članovi grupe, su u pomenutom periodu, prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana privredna društva sa istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i Fortuna. U tim firmama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze Fortune i na taj način osnovanim firmama, sebi i drugima pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist, a Fortuni pričinili višemilionsku štetu.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore  o poslovnoj saradnji sa svim ranijim inostranim kupcima firme, iznajmljivali od Fortune  poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i  troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali mašine Fortune i drugim firmama. 

Na taj način su ovim firmama ostvarivali veći protivpravni extra profit, nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune a kao posljedica je  došlo do pokretanja stečaja u Fortuni.

Nakon  protesta nezadovoljnih radnika Fortune iz novembra 2016. godine i medijskih izvještavanja o tome, ovo Tužilaštvo je otvorilo predmet te su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK provedene obimne provjere i istražne radnje.

Pripadnici MUP-a TK će danas  obaviti kriminalističku obradu i Tužilaštvu dostaviti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Najvjerovatnije će nekoliko osumnjičenih odmah biti predato  u nadležnost Tužilaštva na dalje postupanje.

Više informacija o ovom predmetu će se medijima i javnosti objaviti nakon dostavljanja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, donošenja naredbe o provođenju istrage i najvjerovatnije stavljanja prijedloga za određivanje pritvora za nekoliko osumnjičenih koji su počinili više navedenih krivičnih djela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti