Utvrđeno više dokumenata iz oblasti energijske efikasnosti

11.07.2017. 09:32 / Izvor: Akta.ba
Utvrđeno više dokumenata iz oblasti energijske efikasnosti

Istovremeno, Federalna vlada je dala i pozitivno mišljenje o Okvirnoj energetskoj strategiji BiH do 2035. godine.

Na dnevnom redu Vlade FBiH  bilo je više dokumenata kojima su definirane dugoročne mjere i aktivnosti u oblasti energijske efikasnosti u FBiH. Utvrđene su Privremene smjernice politike za provođenje energijske efikasnosti u FBiH, Akcioni plan energijske efikasnosti Federacije BiH na period od tri godine (od 2016. do 2018. godine) i Okvirna energetska strategija Federacije BiH do 2035. godine.

Istovremeno, Federalna vlada je dala i pozitivno mišljenje o Okvirnoj energetskoj strategiji BiH do 2035. godine.

Privremenim smjernicama politike za provođenje energijske efikasnosti u FBiH se definiraju pravci i aktivnosti za realizaciju dugoročnih ciljeva u oblasti energijske efikasnosti u FBiH koje će biti dostavljene Parlamentu Federacije BiH radi davanja saglasnosti.

Strategija energijske efikasnosti je sastavni dio Energetske strategije Federacije BiH, a čine je politike za provođenje energijske efikasnosti, strateški plan za implementaciju ciljeva energijske efikasnosti koji sadrži indikativne ciljeve za uštedu energije i smjernice za postizanje indikativnih ciljeva i akcioni plan koji definira provođenje strateškog plana.

Privremene smjernice odnose se na sve učesnike u ovom sektoru, uključujući i privremene smjernice u oblasti energijske efikasnosti za kantone i niže nivoe vlasti u Federaciji BiH s ciljem definiranja pravaca i aktivnosti za realizaciju dugoročnih ciljeva kao i uspostavu procesa funkcioniranja ovog sektora u kontekstu međunarodno preuzetih obaveza kroz Ugovor o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Privremenim smjernicama, osigurava se realizacija ciljeva u sektoru energijske efikasnosti koji se, između ostalog, odnose na pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdijevanje energijom svih krajnjih kupaca, povećava sigurnost snabdijevanja energijom i dugoročan, uravnotežen i održiv razvoj energetskog sektora. Njima se, također, promovira energijska efikasnost korištenja obnovljivih izvora energije, efikasno korištenje i proizvodnja električne energije i zaštita okoliša, provedba međunarodnih obaveza u oblasti energijske efikasnosti i promovira investiranje uključivanjem i javnog i privatnog sektora. Ove smjernice treba da dovedu do harmonizacije zakonskih propisa Federacije BiH sa zakonskim propisima Republike Srpske za oblast energijske efikasnosti kao i usaglašavanje propisa nižih nivoa vlasti s federalnim propisima za ovu oblast.

Akcioni plan energijske efikasnosti Federacije BiH na period od tri godine (od 2016. do 2018. godine) je sastavni dio Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost BiH (NEEAP BiH).

Usvojen je i Aneks - Mapa puta za transponovanje i provedbu preuzetih obaveza Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice za oblast energijske efikasnosti koji čini sastavni dio EEAPF, i dato pozitivno mišljenje na prijedlog nacrta NEEAP BiH u dijelu koji se odnosi na EEAPF i Mapu puta - Poglavlje 4, koji je dostavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlada FBiH utvrdila je i Okvirnu energetsku strategiju Federacije BiH do 2035. godine koja, zajedno sa ažuriranom Energetskom strategijom Republike Srpske i Okvirnom energetskom strategijom Brčko Distrikta, čini osnov za izradu Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine. I ovaj dokument će biti upućen Parlamentu Federacije BiH.

Istovremeno Federalna vlada je dala pozitivno mišljenje o Okvirnoj energetskoj strategiji BiH do 2035. godine čije je donošenje jedna od međunarodnih obaveza BiH preuzetih potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici. Cilj ovog dokumenta je strateška analiza i definisanje prioriteta energetske politike BiH u njenim ključnim segmentima i utvrđivanje nekoliko indikativnih scenarija razvoja proizvodnog miksa za period do 2035. godine – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti