Usvojen Akcijski plan o jednošalterskom sustavu i elektronskoj registraciji

13.07.2017. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Akcijski plan o jednošalterskom sustavu i elektronskoj registraciji

Akcijskim planom također se uvodi sustav redovnog izvještavanja o napretku u realizaciji aktivnosti.

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak Informaciju o realizaciji aktivnosti o uspostavi jednošalterskog sustava i elektronske registracije s prijedlogom Akcijskog plana.

Akcijski plan definira aktivnosti, nositelje aktivnosti i rokove provođenja, kako bi bila osigurana nesmetana realizacija mjera na uspostavi jednošalterskog sustava, zatim predviđa uspostavu mehanizama koordinacije, kao i monitoringa i nadzora nad implementacijom cjelokupnog projekta.

Akcijskim planom također se uvodi sustav redovnog izvještavanja o napretku u realizaciji aktivnosti, kao i ključni elementi vezani za način izmjena i dopuna Akcijskog plana.

Kako je većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta osigurana iz donatorskih sredstava, potrebno je izvršiti koordinaciju s Grupacijom Svjetske banke kao implementatorom, s radom Interesorne radne grupe, kao i ostalim institucijama, koje je neophodno uključiti u proces na različitim razinama vlasti, kao što su državni, županijski, općinski te sudstvo, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Osnovni je cilj osigurati poboljšanje poslovnog okruženja, kao i ranga BiH po pitanju lakoće poslovanja. Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto (najnižih 10 posto).

S obzirom na veliki broj aktivnosti, posebice u dijelu pravnog okvira, potrebno je osigurati da se zakoni, podzakonski akti, kao i njihove izmjene i dopune, gdje god je moguće donose sinkronizirano i u paketu kako bi bio postignut sinergijski učinak i pojednostavljen cjelokupan proces.

Akcijskim planom planirano je pokretanje jednošalterskog sustava i službeno puštanje u rad šaltera FIA do 31. 1. 2018 godine, a do 5. 11. 2018. godine puštanje u rad elektronske registracije i preregistracije poslovnih subjekata.

Federalna vlada danas je izmijenila Rješenje o formiranju Interesorne radne grupe za uspostavljanje jednošalterskog sustava poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata.

Tim izmjenama smanjen je broj članova s 13 na 7, s ciljem učinkovitije realizacije aktivnosti.

U radnu grupu su imenovani Adi Kantardžić (koordinator), Damir Šapina, Mia Glamuzina, Mersiha Udovčić, Jasmina Pašić i Hasan Ganibegović (članovi).

Jedan član iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bit će imenovan naknadno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti