Gradonačelnici Tuzle i Pečuha dogovorili realizaciju dvaju projekata

04.08.2017. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Gradonačelnici Tuzle i Pečuha dogovorili realizaciju dvaju projekata

Gradonačelnici Grada Tuzla i Pečuha Jasmin Imamović i Pava Zsolt dogovorili su jučer u Tuzli realizaciju dvaju zajedničkih projekta.

Gradonačelnici Grada Tuzla i Pečuha Jasmin Imamović i Pava Zsolt dogovorili su jučer u Tuzli realizaciju dvaju zajedničkih projekta, jedan u vezi s tzv. 'putevima soli', a drugi se odnosi na lik i djelo Lajosa Talocija.

Imamović je pojasnio da su 'putevi soli' zapravo srednjovjekovni putevi soli na dionici Tuzla, rijeka Sava, Osijek, Pečuh, Budimpešta, te da će Tuzla i Pečuh zajedno pokušati realizirati taj projekt putem IPA fondova, s obzirom na to da je Mađarska članica EU.

Imamović ističe da se projekt o Talociju odnosi na njegovo djelo o značenju imena Bosna, koje postoji samo na bosanskom jeziku, a treba biti i na mađarskom, njegovom maternjem jeziku i na više drugih.

Taloci je mađarski historičar, koji je svojim djelom otkrio ono što je u Tuzli jako važno, a to je, navodi Imamović, porijeklo imena Bosna i njegove su riječi da korijen riječi Bosna nije južnoslavenskog, nego staroilirskog porijekla, što u prijevodu znači slana zemlja, ili posuda iz koje se isparavanjem dobija so.

Gradonačelnik Pečuha je Imamovića iznenadio poklonom, rukopisom njegovog djela "Slana zemlja" na mađarskom jeziku.

"Donio je rukopis romana "Slana zemlja" na mađarskom jeziku, a "Slana zemlja" nosi ime Tuzle, i nosi ime Bosne, drago mi je kao gradonačelniku, ne kao piscu. To je roman o Tuzli. Iznenađen sam jer to nije bilo do sada tema razgovara. Vjerujem da će to biti moj doprinos promociji Tuzle u Mađarskoj", kazao je Imamović.

Smatra da je jako važno imati veze između prijateljske Mađarske i BiH, dodavši da su one veoma duboke i sadržane u historiji ovih dviju zemalja.

Gradonačelnik Pečuha Pavo Zsolt izjavio je da je jedan od njegovih najboljih prijatelja iz BiH gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Dodao je da ova posjeta nije konvencionalnog karaktera i da mađarska javnost zna o Jasminu Imamoviću, koji za njega nije samo gradonačelnik nego i jedan od vrhunskih pisaca.

"Dobio sam primjerak Imamovićeve knjige prošle godine, te sam odlučio da se ta knjiga prevede na mađarski jezik, donio sam rukopis i dao obećanje da će knjiga biti štampana do kraja septembra",  kazao je Zsolt.

Ne radi se samo o tome da će se štampati knjiga Jasmina Imamovića u Mađarskoj, ta knjiga će predstavljati i kulturnu saradnju ova dva grada, te BiH i Mađarske, zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti