Rezultati sve govore: Tešanjski privrednici nastavljaju po starom receptu

23.08.2017. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Rezultati sve govore: Tešanjski privrednici nastavljaju po starom receptu

Ulaganja domaćih firmi u stalna sredstva na godišnjem nivou su daleko iznad 60 miliona maraka.

Na području općine Tešanj posluje 2.318 firmi različitog oblika registracije, među kojima je 916 pravnih lica, 504 jedinice u sastavu i 898 obrta.

„U periodu od godinu dana povećan je broj firmi za 134 subjekta, pri čemu je povećan broj pravnih lica za 44, jedinice u sastavu su uvećane za 36 subjekata, dok se broj obrta povećao za 54 subjekta. U periodu od dvije godine broj zaposlenih se povećao za 1.385 lica, dok je broj nezaposlenih smanjen za 979 lica“, kazao je za poslovni portal Akta.ba Direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj, Ismar Alagić, navodeći kao primjer da je u periodu od decembar 2015. godine do jula 2017. godine broj nezaposlenih lica smanjen za 13,09 posto.

NOVE FIRME

Navodi kako posebno raduje povećanje obima poslovanja postojećih firmi, ali svakako kaže treba istaknuti da su se u zadnjih nekoliko godine pojavile nove firme koje već zauzimaju značajno mjesto u lokalnoj privredi sa aspekta broja zaposlenih, ostvarenog prometa i izvoza. U tom kontekstu se ističu Hrast, Lockwood BH, AP Atelier, CORONA PACK, Process i dr.

Izvoz tešanjske privrede tokom 2016. godine je dostigao iznos od 349.890.198,00 BAM, uz napomenu da je to povećanje od 1,12 posto u odnosu na 2015. godinu. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom je daleko iznad nacionalnog prosjeka u BiH, a pet vodećih izvoznih tržišta dato je u slijedećem poretku: Njemačka, Italija, Slovenija, Holandija i Srbija. Značajno je istaknuti da izvoz na tržište Njemačke predstavlja 33,4 posto, u Italiji taj udio je 21,3 posto, dok tržište Slovenije zauzima 9,8 posto tešanjskog izvoza. Vidljivo je da prve tri države zauzimaju 64,5 posto izvoza, a prvih deset država u poretku čini 84,3 posto tešanjskog izvoza.

IZVOZ U 60 ZEMALJA

Izvoz iz Tešnja, kaže Alagić raspoređuje se na tržište više od 60 država širom svijeta. U izvozu su dominantni proizvodi metaloprerde sa dominantnim učešćem automobilskih dijelova, potom proizvodi od tekstila i kože, zatim namještaj, a u zadnje vrijeme značajno se uvećava udio prehrambenih  proizvoda u strukturi lokalnog izvoza. Među firme kao najznačajnije izvoznike ubrajaju se: Prevent FAD, Mann+Hummel BA, BME, Pobjeda, Napredak, Artisan, Koteks, Alpina Bromy, Inox-Ajanović i dr.

Alagić kaže kako do kraja godine u Tešnju očekuju nastavak pozitivnog trenda rasta tešanjske privrede.

„Optimizam je baziran na čvrstim ugovorima i značajnom povećanju kapaciteta domaćih firmi. U zadnjem periodu uočen je značaj rast realizacije kod firmi kao što su: Madi, BME, Saračević, Koteks, Inženjering 1, AS, Kalim-profil, Artisan i dr. Očekujemo rast prometa tešanjskih firmi uz dostizanje vrijednosti od 1,5 milijardi BAM, nastavak trenda povećanja broja zaposlenih, uz dostizanje dosadašnjeg  izvoza i povećanje neto dobiti, dobiti po zaposlenom i investicija u stalna sredstva“, pojasnio je Alagić.

VEĆI BROJ ZAPOSLENIH

Navodi kako tešanjska privreda ide već dobro utabanim stazama „poslovnog uspjeha“.

„Uspjeh nikada nije slučajnost, zato TRA Agencija za razvoj općine Tešanj redovito prati potrebe firmi na lokalnom nivou i na temelju dobijenih pokazatelja kreira nove programe za povećanje konkurentnosti lokalne privrede. Trend povećanja broja zaposlenih se kontinuirano povećava i dostigao je 11.463 lica, dok je broj nezaposlenih najniži u novijoj istoriji. Broj zaposlenih u prerađivačkom sektoru se neumitno povećava, tako da je najveći broj zaposlen u sektoru metaloprerade (2.336 zaposlenih), potom prerade tekstila i kože (1.681 lica), dok najveći rast ostvaruju zaposleni u drvoprerađivačkom i sektoru prerade hrane i proizvodnji napitaka. Uslužni sektor sa segmentom trgovine je dominantan po broju zaposlenih (1.936 lica), a zajedno sa sektorom usluga ostvaruje godišnji promet od 1 milijardu BAM. Želim tu istaknuti značaj koji posjeduje metaloprerađivački sektor sa prometom od 225.650.533,00 BAM, potom prerada tektila i kože sa godišnjim prometom od 65.727.700,00 BAM i rastuća drvoprerađivačka industrija sa 28.227.578,00 BAM ostvarenog godišnjeg prometa“, navodi Alagić.

Tešanjska privreda pokazuje rast broja zaposlenih u svim prerađivačkim, ali i uslužnim sektorima  i iznosi 7,7 posto na godišnjem nivou.

Također, sektor obrtništva predstavlja značajan element lokalne privrede koji broji 898 obrta i zapošljava 1.327 lica.

POVEĆANJE PRIHODA

Ulaganja domaćih firmi u stalna sredstva na godišnjem nivou su daleko iznad 60 miliona BAM. Iako trgovina čini 52 posto ukupnog prometa na području općine, najveće povećanje prometa u zadnjih godinu dana je ostvario sektor prerade hrane i proizvodnje napitaka za 78,29 posto. Povećanje prihoda je ostvareno u svim prerađivačkim djelatnostima, tako da je prosječna dobit po zaposlenom u sektoru trgovine iznosila 14.372,85 BAM, slijedi prerada hrane i proizvodnja napitaka sa 13.624,08 BAM, potom drvoprerada sa 10.077,66 BAM, špediterske usluge ostvaruju 8.912,53 BAM, građevinski sektor dostiže 8.576,54 BAM, dok metaloprerada ostvaruje dobit po zaposlenom od 6.762,39 BAM. Ostvarena neto dobit firmi iz Tešnja je u prošloj godini dostigla vrijednost 71.355.940,69 BAM, što je povećanje od 9,95 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveća neto dobit je ostvarena u sektoru trgovine (39 posto),potom slijedi metaloprerada (22,1 posto), zatim prerada hrane i proizvodnja napitaka (17,1 posto). Vidljivo je da tri vodeća sektora ostvaruju  78,2 posto neto dobiti lokalne privrede, a najveći rast u posljednjih godinu dana po osnovu povećanja ostvarene neto dobiti su ostvarili drvoprerada i proizvodnja namještaja (154,81 posto), potom prerada hrane i proizvodnja napitaka (51,66 posto), zatim uslužne djelatnosti (42,92 posto) i špediterske usluge (31,71 posto).

Prema ostvarenom prometu dominantnu ulogu zauzimaju firme iz grupacije HIFA, AS, Madi, Prevent FAD, Mann+Hummel BA, Farex, Mepromex, Koteks, Pobjeda, BME, Saračević, Silk-trade, Inžinjering1, Napredak, Muki  export-import, Enker i dr.

TRA – KROZ PROJEKTE DO BOLJIH REZULTATA

Uspjeh u zadnje četiri godine bilježi i TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

„Promet Agencije je za period mandata u kojem se nalazim na čelu TRA povećan za više od pet puta (500 posto), učešće u finansiranju iz projekata je dostiglo 87 posto ukupnog prometa u prošloj godini, a kontinuirano se pružaju nove usluge za sektor privrede i poljoprivrede. Kroz COBEAR projekat smo na uzorku 33 uključene firme kreirali 655 novih radnih mjesta, povećali promet firmi za 57,12 posto i izvoz za 30,11 post (19.225.503,57 BAM) u odnosu na početak projekta. Kroz projekte podrške poljoprivrednoj proizvodnji podigli smo konkurentnost proizvodnje mlijeka, malina i plasteničke proizvodnje kroz uključenost više od 500 poljoprivrednih proizvođača, gdje je direktna podrška pružena za 140 korisnika naših projekata“, kazao je Alagić, te istaknuo kako  je njihovim korisnicima projekata obezbijeđen plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda u organizaciji TRA Agencije, što predstavlja najveći problem za poljoprivrednu proizvodnju u BiH.

Agencija trenutno radi i na projektu „Podrška razvoju plasteničke proizvodnje u Bosni i Hercegovini“ koji je podržan kroz razvojnu saradnju sa Češkom Republikom.

Programi obuke radne snage su polučili da su 42 polaznika uspješno okončali programe obuke za CNC operatere, zavarivače i šivače, dok je 146 polaznika iz domaćih firmi pohađalo specijalizovane seminare u organizaciji TRA Agencije.

„Posebno želimo istaknuti programe obuke za predstavnike vršnog i srednjeg rukovodstva iz domaćih firmi u ovladavanju metodama i tehnikama Lean Six Sigma koji je u dva ciklusa prošlo 30 polaznika. Kao podrška provođenju programa obuke izrađena je knjiga „Lean proizvodnja-Six Sigma“ koja treba doprinijeti boljem upoznavanju sa primjenom svjetski poznatih alata u optimizaciji proizvoda i poslovnih procesa“, navodi Alagić.

 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti