Ljevnaić: Jahorina će se vratiti na mapu velikih evropskih zimskih centara

24.08.2017. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Jahorini je neophodan novi investicioni ciklus koji će je približiti konkurenciji (skijaškim centrima u regionu) i za to su potrebni novi izvori finansiranja.

OC Jahorina u cilju modernizacije skijališta najavio je nove investicije, a Plan poslovanja društva za 2017. godinu će se naći i na vanrednoj sjednici  na kojoj će odlučivati Skupština akcionara 31. augusta.

V.D. direktor AD Olimpijski Centar "Jahorina" Dejan Ljevnaić za poslovni portal Akta.ba je kazao kako Jahorini kao destinaciji, neophodan novi investicioni ciklus koji će je približiti konkurenciji (skijaškim centrima u regionu) i za to su potrebni novi izvori finansiranja.

"Ono što je svakako neophodno je podrška akcionara, koju očekujemo s obzirom da nam je svima u interesu modernizacija i nadogradnja planine, njenih sadržaja kao i produženje zimske skijaške sezone", kaže Ljevnaić, navodeći kako u uređenje staza treba uložiti 800.000 KM što je preduslov za izgradnju sistema vještačkog osnježavanja i podizanja vjetroustava, kao i izgradnju vještačkog jezera na vrhu planine koje bi u zimskom periodu koristilo za sistem osnježavanja, a ljeti bi okupljalo veliki broj turista, koji bi mogli da uživaju u kupanju i vožnji pedalinama.

Pored toga, navodi kako je planiran ulaganje u uređenje hotela Bistrica i izgradnju ljetnih sadržaja poput adrenalinskog parka i teratane na otvorenom čime bi bio proširen i unaprijeđen kvalitet usluga.

Na mjesto V.D. direktor AD Olimpijski Centar "Jahorina" Ljevnaić je došao početkom ovoga mjeseca. Njegova očekivanja su velika, te kaže kako ne bih preuzeo upravljanje Olimpijskim centrom da u Jahorini ne vidi potencijal koji je veći nego kod svih ski centara u regionu.

"Samo ovog ljeta smo ostvarili skoro 4.000 panoramskih vožnji šestosjedom što je duplo više u odnosu na prethodne ljetne sezone na Jahorini. Smatram da će realizacija planiranih projekata značano doprinijeti i povećanju broja posjeta na planini i u ljetnom periodu", pojašnjava Ljevnaić.

Na pitanje može li Jahorina biti rame uz rame sa poznatim evropskim skijalištima, Ljevnaić kaže: "Na Jahorini postoje odlični uslovi za skijanje, blizu je aerodrom i veliki grad. Ovo je skijaška regija. Jahorina ima dobre staze i hotele, nove šestosjede, ali joj nedostaje sistem za vještačko osnježavanje i zato planiramo da uzmemo kredit. Kada investiramo u sistem za osnježavanje i uredimo sve zacrtano sezona na Jahorini umesto 60 trajaće 130 dana. Samim tim biće povećani naši prihodi i omogućeno pozitivno poslovanje, a Jahorina će se vratiti na mapu velikih evropskih zimskih centara gdje joj je mjesto."

Pojašnjava, kako Jahorina ima široku ponudu kvaliteta smještajnih kapaciteta, hotele visoke kategorije kao i veliki broj kuća i apartmana, koje dozvoljavaju boravak gostiju svih kategorija.

"Naš cilj je da na Jahorini imamo što veći broj stacionarnih gostiju jer imamo preko 5.000 ležaja, pored toga blizina aerodroma, Sarajeva i Pala su posebna snaga Jahorine. Smatramo da je prioritet izgradnja skijaške infrastrukture koja bi povećala kapacitet jahorinskih staza a samim tim broj skijaša  i popunjenost smještajnih kapaciteta Jahorine", navodi Ljevnaić, napominjući kako ski centri traže stalnu modernizaciju i nadogradnju novim sadržajima, te i oni za sada planiraju dugoročno zadužiti iznosom od 10.375 000 KM a što će prema planovima značajno poboljšati kvalitet usluga.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti