Nastavak suđenja u "slučaju Bosnalijek"

30.08.2017. 08:05 / Izvor: Fena
Nastavak suđenja u 'slučaju Bosnalijek'

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima ("slučaj Bosnalijek"), koji se terete za organizirani kriminal.

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima ("slučaj Bosnalijek"), koji se terete za organizirani kriminal.

Prema rasporedu suđenja KSS-a, novo ročište na kojem bi trebao biti nastavljen dokazni postupak u ovom predmetu, zakazano je za danas.

Optužnicom u slučaju Bosnalijek, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora ove kompanije, obuhvaćeni su Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić i Jasmin Šepo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi - Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

KSS je, u međuvremenu, a na temelju Sporazuma o priznanju krivnje izrekao je kaznu od jedne godine zatvora Izetu Arslanagiću, ranijem šestooptuženom u slučaju Bosnalijek, uz mjere oduzimanja nezakonito stečene imovine i oduzimanje dionica koje su upisane u registar vrijednosnih papira, a koje će postati vlasništvo Federacije BiH.

Podsjećamo, posljednje ročište u slučaju Bosnalijek, koje je trebalo biti održano 5. jula, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka, uz opasku predsjedavajuće Sudskog vijeća da se suđenje postojećom dinamikom prolongira unedogled, te da je neophodno intenzivirati rad na ovom predmetu, uključujući određivanje više ročišta za nastavak glavnog pretresa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti