Vlada HBŽ-a raskida Ugovor o koncesiji lovišta Šator

08.09.2017. 08:22 / Izvor: Fena
Vlada HBŽ-a raskida Ugovor o koncesiji lovišta Šator

kako navode u Vladi, spomenuti Koncesionar je izbjegavao uplaćivati koncesijsku naknadu.

Zbog neispunjavanja zakonskih i ugovorenih obveza Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici u četvrtak u Livnu donijela je Zaključak kojim se ovlašćuje županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da raskine Ugovor o koncesiji lovišta "Šator".

Riječ je o Ugovoru broj: 08-05-26-2035/09 od 12. studenoga 2009. godine zaključenim s gospodarskim društvom "Finvest Ždralovac" d.o.o. iz Crnog Luga, općina Bosanko Grahovo, izvijestili su iz Vlade HBŽ-a.

U obrazloženju se navodi da je tog datuma i pod tim brojem Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a s tim gospodarskim društvom zaključilo 30 godišnji Ugovor o koncesiji nad lovištem "Šator".

Odredbama članka 15. i članka 16. predmetnog Ugovora je propisano da je Koncesionar obvezan uplaćivati koncesijsku naknadu u iznosu od 7 posto prihoda od komercijalnog lova jednom godišnje i to najkasnije do 1. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu, a u korist županijskog Proračuna, te da se Koncesionar obvezuje u predmetno lovište kroz razdoblje od 7 godina investirati oko 250.000,00 maraka sukladno Programu razvoja. Gospodarsko društvo "Finvest Ždralovac" d.o.o. kao Koncesionar lovišta "Šator'" do danas nije uplatilo propisanu Koncesijsku naknadu.

Naime, kako navode u Vladi, spomenuti Koncesionar je izbjegavao uplaćivati koncesijsku naknadu jer je u Izvješću prikazivao da nije imao prihoda od komercijalnog lova.

Ministarstvo je nakon mnogobrojnih upozorenja Koncesionaru da je dužan uplaćivati koncesijsku naknadu, zatražilo i podatke o uloženim sredstvima i uposlenim lovočuvarima.

Iz dostavljenih podatka razvidno je da se koncesionar ne pridržava odredbi Ugovora. Naime, dostavljene su kopije računa iz kojih je vidljivo da se ne radi o ulaganju u lovišta nego o obveznim mjerama promicanja lovišta.

Stoga je 2. rujna 2015. godine Ministarstvo uputilo Upravi za inspekcijske poslove Zahtjev za inspekcijski pregledom, nakon čega je inspekcijski nalaz samo potvrdio gore navedeno.

"Razvidno je da postoje razlozi da se prekine postojeći Ugovor iz koje Hercegbosanska županija nema nikakve koristi", navodi se u obrazloženju Ministarstva.

Vlada je na sjednici donijela Odluku o davanju suglasnosti županijskom Ministarstvu gospodarstva i FL WIND d.o.o. iz Tomislavgrada, Brišnik b.b. kao korisnik koncesije, pravni slijednik L.U.N.A. d.o.o. Tomislavgrad za sklapanje Aneksa broj 1. Ugovora o koncesiji.

Navedenim Ugovorom mijenja se osnovni Ugovor o koncesiji sklopljen 5. 2. 2013. godine u dijelu utvrđivanja rokova ispunjenja ugovorenih činidbi, a sve iz razloga kašnjenja federalnih tijela vlasti u donošenju regulative koja definira uvjete korištenja obnovljivih izvora električne energije i otkupa proizvedene električne energije.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Povjerenstva za provedbu uplata mirovinskog staža djelatnicima Rudnika ugljena Tušnica d.o.o. Livno.

Razmatrano je i primljeno na znanje Izviješće o realizaciji Programa utroška sredstava općinama HBŽ-a za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, za školsku 2016./2017. godinu.

Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti na Sporazum o produženju roka važenja kolektivnog Ugovora Ministarstvu unutarnjih poslova od 1. srpnja do 30. rujna 2017. godine.

Temeljem donesene Odluke dana je suglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva gospodarstva HBŽ-a.

Donesen je i Zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje na prijedlog Memoranduma o razumijevanju i suradnji u oblasti zdravstvenih i medicinskih znanosti između Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne komisije za zdravstvo i planiranje obitelji Narodne Republike Kine.

Na sjednici je razmatran i prijedlog Dvogodišnjeg sporazuma o suradnji BiH i Regionalnog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu 2018./2019. i donesen je Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja o toj suradnji s tim da se u Zaključak unesu sve primjedbe i sugestije Vlade.

Vlada je donijela Zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje na Memorandum o razumijevanju i suradnji u oblasti poljoprivrede, promociji agro-prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva za politike poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Italije.

Na temelju Zamolbe na sjednici donesena je Odluka o financijskoj pomoći u iznosu od 2.000,00 maraka Ekološko ribolovnoj udruzi Buško blato pri uvođenju javne rasvjete u selu Podgradina.

Donesena su i rješenja o isplati naknade za rad članovima povjerenstava za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnih vijeća zdravstvenih ustanova čiji je osnivač HBŽ te Javni oglas za izbor za imenovanje ravnatelja, predsjednika i članova Upravnog vijeća županijskog Zavoda za upošljavanje i za provedbu Javnog natječaja za prijem vježbenika visoke stručne spreme i srednje stručne spreme, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti