Velika Britanija podržava reformske procese u BiH

11.09.2017. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Velika Britanija podržava reformske procese u BiH 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu stalnog podsekretara Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu stalnog podsekretara Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona McDonalda i zahvalio se na značajnoj prijateljskoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Složili su se da su bilateralni odnosi dvije države kvalitetni i bez otvorenih pitanja. Podsekretar McDonald je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reformske procese u Bosni i Hercegovini. Izrazio je uvjerenje da će BiH u skorije vrijeme ostvariti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i podsekretar McDonald su razgovarali i o Samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan u Londonu 2018. godine, a glavne teme će biti infrastrukturna i energetska povezanost, digitalna ekonomija, saradnja mladih i sigurnosna saradnja.

Tokom sastanka, sagovornici su se složili da su ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva skromni, ali da postoji značajan potencijal za unapređenje.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na davanju značaja obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Zvizdić je, tokom sastanka, izrazio uvrenje da će nakon izlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese u BiH na putu ka Evropskoj uniji. Složili su se  da je integracija čitavog Zapadnog Balkana od ključnog značaja, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope.

Sastanku je prisustvovao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti