Agencija za upravljanje oduzetom imovinom upravlja višemilionskom imovinom

22.09.2017. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Agencija za upravljanje oduzetom imovinom upravlja višemilionskom imovinom

Privremeno oduzeti novac deponovan je na račun posebnih namjena Agencije do konačne odluke suda

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopćila je da trenutno postupa po 18 sudskih odluka, upravlja imovinom višemilionske vrijednosti te nastavlja proširivati saradnju sa sudovima i tužilaštvima kako bi se što više koristile zakonske mogućnosti oduzimanja nezakonito stečene imovine. 

Na osnovu rješenja Opštinskog suda u Zenici na upravljanje je dobila još jedno vozilo, te se time nastavlja provođenje poslova utvrđenih Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH. Ovo je već četvrto skupocjeno luksuzno vozilo kojim upravlja Agencija.

Osim toga, prema odlukama sudova, uspješno se vrši upravljanje sa tri privredna subjekta čija vrijednost osnivačkih udjela iznosi oko 6.171.000 KM.

"Sva tri privredna subjekta posluju uredno i zapošljavaju oko 40 radnika", navodi se u saopćenju Agencije, koja je od sudova do sada dobila na upravljanje oko 256.000 KM gotovog novca.

Privremeno oduzeti novac deponovan je na račun posebnih namjena Agencije do konačne odluke suda, dok je trajno oduzeti novac uplaćen u budžet Federacije BiH.

Federalnom pravobranilaštvu upućene su četiri presude u pogledu imovinske koristi koja se na osnovu zaprimljenih presuda treba oduzeti. Oko 55.000 KM iznosi ukupna imovinska korist koja se nakon provedenog postupka izvršenja treba uplatiti u federalni budžet.

Osim upravljanja sa privrednim subjektima, gotovim novcem i nekretninama, Agencija upravlja dionicama te raznim pokretninama.

"Postupak prodaje pokretnina je u toku", saopćeno je iz Agencije, koja upravlja sa dvije skupocjene luksuzne nekretnine koje daje u zakup na osnovu sudskih odluka i ukupna mjesečna zakupnina od predmetnih zakupa iznosi 13.955,83 KM. Predmetni iznosi uplaćuju se na račun posebnih namjena Agencije do konačne odluke suda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti