Veće naknade za obnovljive izvore energije poskupljuju struju u RS-u

13.10.2017. 13:17 / Izvor: Alternativna televizija
Veće naknade za obnovljive izvore energije poskupljuju struju u RS-u

Postotak od 0,7 odsto u prevodu znači 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju.

Električna energija u Republici Srpskoj poskupljuje za 0,7 odsto po osnovu veće naknade za obnovljive izvore energije, odlučila je Regulatorna komisija za energetiku.

Veći računi za struju građane očekuju već od nove godine. Samo u 2018. računa se da će se po tom osnovu građani platiti dodatnih oko 25 miliona maraka. U Komisiji kažu da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte uglavnom privatne vlasnike malih i srednjih hidroelektrana.

Deset odsto od naknade ide Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

"U Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti ili će biti završeni tokom 2018. godine, te je i za njih, s ciljem isplate zakonom propisanog podsticaja, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaj", ističu u Komisiji.

U Elektroprivredi kažu da struja u RS neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći. "Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i njegovih zavisnih preduzeća", rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

Postotak od 0,7 odsto u prevodu znači 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju. To nije puno, mahom komentarišu potrošači, ali je, kažu, ipak poskupljenje, izvještava ATV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti