Švicarski Forster Rohner otvorio pogon na Ilidži, zaposlena 22 radnika

19.10.2017. 16:02 / Izvor: Akta.ba
Švicarski Forster Rohner otvorio pogon na Ilidži, zaposlena 22 radnika
OTVORI GALERIJU

Švicarska kompanija Forster Rohner otvorila je danas pogon na Ilidži, u Industrijskoj zoni Famos.

Nakon stogodišnjeg djelovanja na polju izrade tradicionalnog tekstilnog veza i obrade izuzetno profinjenog, te kvalitetnog tekstilog platna, švicarska firma Forster Rohner AG proširila je proizvodnju i na prostoru BiH otvorivši firmu pod nazivom Forster Rohner d.o.o. Ilidža 

Presijecanjem vrpce načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i vlasnik firme Alma-Ras d.o.o. Džemal Memagić danas su zvanično proglasili otvorenim pogon koji se nalazi u Industrijskoj zoni Famos.

U ovom pogonu će se ručno i na jednostavnim mašinama raditi specijalizirani proizvodi finog veza koje nije u stanju napraviti visokoautomatizirana fabrika Forster Rohnera u Rumuniji.

Elma Memić, direktorica firme Forster Rohner kazala je za portal Akta.ba da će u se u otvorenom pogonu proizvoditi najkvalitetniji i najprefinjeniji elegantni materijali čiji se proizvodi mogu vidjeti na modnim manifestacijama i koji nemaju konkurenta kada su pitanju materijali ovakve vrste.

Radi se o visoko kvalitetnom i elegantnom materijalu koji se prodaje isključivo modnim kućama i izvozit će izvan granica BiH.

"U pitanju je posebna 'hand made' izrada, koja je neophodna i kod dijela industrijskog veza gdje postoji etapa koja na kraju iziskuje ručnu doradu", kaže ona za portal Akta.ba, dodajući da svaki komad materijala koji se ovdje proizvede prođe kroz nekoliko etapa čime dobija na kvaliteti i značaju.

Zbog produkta koji plasiraju, navodi da je osposobljenost zaposlenika na visokom nivou. "Upravo iz tog razloga prolazi se kroz određen broj edukacija, a s druge strane, zbog velike vrijednosti materijala, potrebno je prije svega strpljenje i istančan potez ruke svakog zaposlenika", naglašava Memić.

Otvaranjem firme zaposleno je 22 radnika i nadaju se povećanju.

Inače, radi se o tekstilnoj kompaniji sa stogodišnjom tradicijom koja širom svijeta zapošljava 800 ljudi, od toga 200 u Švajcarskoj. 

Specijalizirala se za proizvode nastale finim i inovativnim vezom te doradu i ukrašavanje tekstila.

Firmu tvorničkog veza osnovao je Conrad Forster Willi 1904. godine koja je do danas doživjela brojne transformacije. Firmu danas vodi Emanuel Forster, prvi unuk osnivača firme.

Svoj asortiman kompanija je uglavnom proizvodila u vlastitoj fabrici u Švicarskoj, no u posljednje vrijeme sve više u proizvodnji koristi i radnu snagu i pogone izvan matične zemlje.

Pogone već posjeduje u Kini i Rumuniji, a za širenje i otvaranje najnovijeg pogona sada su odabrali i BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti