Požar u Hutovom blatu pričinio ogromnu štetu, uništena skoro sva vegetacija

27.10.2017. 12:51 / Izvor: Akta.ba

Požar koji je prekjučer izbio u Parku prirode Hutovo blato pričinio je ogromnu štetu, a kuće i naselja su odbranjena.

Požar koji je prekjučer izbio u Parku prirode Hutovo blato pričinio je ogromnu štetu, a kuće i naselja su odbranjena. Požar je zahvatio veći dio Parka prirode Hutovo blato i doveo do katastrofalnih posljednica i skoro potpunog uništenja najvećeg ptičijeg rezervata u ovom dijelu Evrope.

U požaru je stradala gotovo sva močvarna vegetacija kao i znatan broj ptica koje su se zatekle u njoj, zbog čega je Ornitološko društvo "Naše ptice" izdalo saopćenje u kojem se vlasti pozivaju na hitnu reakciju povodom uništenja Hutovog blata u posljednjem požaru.

Društvo poziva na odgovornost nadležna ministarstva za okoliš Hercegovačko-neretvanskog Kantona i Federacije BiH i Ministartvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zbog dugoročnog zatvaranja očiju nad katastrofalnim stanjem rukovođenja ovim područjem.

"Nerazvijen protupožarni sistem, neriješeno pitanje upravljanja vodama, krivolov, neriješeno pitanje finansiranja, nepostojanje plana upravljanja, neimenovanje tijela upravljanja (upravnog, nadzornog odbora i direktora) samo su neka od pitanja koja prije svega su u nadležnosti osnivača, ali i ministarstava na višim nivoima vlasti s obzirom da se radi o RAMSAR području", navode iz Društva "Naše ptice".

Dodaju da je posljednji požar samo jedan u nizu od desetak požara koji su se javili na ovom području u od 2011. godine do jučer (14.10.2011., 13.10.2014., 9.9.2015., 31.12.2015., 12.1.2016., 12.7.2016., 11.11.2016., 14.7.2017).

"Javna je tajna da su neki od tih požara, ako ne svi, bili podmetnuti, neki od požara poslužili su u svrhu prikrivanja kriminalnih radnji za koje se znaju počinitelji, ali koji nisu adekvatno odgovarali za to", navodi se u saopćenju.

lako je u mnogim ranijim slučajevima utvrđena šteta u stotinama hiljada maraka nikada nije uložena ni jedna u obnovu staništa.

Na kraju, ističu, uz nesagledivo stradanje staništa gubitak će se osjetiti i na brojnosti i raznolikosti vrstama ptica, a u kojim razmjerama pokazat će brojanja tokom jeseni i posebice zimi kada je na ovom području posljednje tri godine boravilo više od 25.000 jedinki.

"Očekujemo da rezultati istrage budu javni, a krivci porcesuirani. Istovremeno zahtjevamo da se izdvoje hitna sredstva iz fondova za vandredne situacije za sanaciju staništa", ističu iz Društva Naše ptice.

Informacija o uzrocima požara još uvijek nema, a pretpostavke su da je podmetnut.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti