Nova zakonska rješenja predviđaju oporezivanje dividende i štednje u FBiH

08.11.2017. 07:53 / Izvor: Fena
Nova zakonska rješenja predviđaju oporezivanje dividende i štednje u FBiH

Predloženo je uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama.

Sudionici javne rasprave o tekstovima federalnih zakona o porezu na dohodak, o doprinosima te o porezu na dobit, održane u utorak u Mostaru, iznijeli su brojne primjedbe na predložena zakonska rješenja.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Gospodarske komore FBiH Željko Raguž kazao je novinarima kako je uložen veliki broj amandmana i primjedbi na predložene nacrte jer nova zakonska rješenja ne rasterećuju u dovoljnoj mjeri gospodarstvo, odnosno doprinose i poreze na plaću.

"Plaće koje su u realnom sektoru ispod prosjeka, ovim prijedlogom postaju još više opterećene nego što je do sada", upozorio je Raguž.

Također, predloženo je uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama, što, po Raguževim riječima, nisu dobra rješenja.

Raguž je naveo kako u drugom dijelu BiH, u Republici Srpskoj, ne postoji oporezivanje dividende, kao ni porez na kamatu, te da bi oporezivanje tih prihoda moglo prouzročiti prebacivanje sjedišta tvrtki iz Federacije u Republiku Srpsku.

"Predloženi zakoni destimuliraju štednju, destimuliraju investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na i onako zamrlo tržište kapitala", poručio je Raguž.

Što se tiče predloženog teksta Zakona o porezu na dobit, Raguž je kazao kako se od predlagača Zakona traži smanjenje stope poreza na dobit s deset na osam posto te vraćanje određeni poreznih olakšica temeljem izvoza, investicija i zapošljavanje invalida.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je kako poslodavci od Vlade Federacije BiH traže da rastereti gospodarstvo i ispuni obveze koje je sama preuzela Reformskom agendom.

"Tražimo rješenja koja će dovesti do toga da radnici imaju više i da više troše, da kreiraju nova radna mjesta te da se bolje pune budžetski fondovi. Tražimo da se vrate porezne olakšice. Nemamo ništa protiv da se proširi osnovica, da nema neoporezivih davanja, ali stopa mora biti manja", rekao je Pandurović.

Javne rasprave o predloženim tekstovima federalnih zakona o porezu na dohodak, o doprinosima te o porezu na dobiti traju do kraja ove godine, nakon čega će ti zakoni biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Organizatori današnje javne rasprave bili su Udruga poslodavaca Federacije BiH, Gospodarska komora Federacije BiH, FIPA ,Vijeće stranih investitora i Udruga predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti