Poslodavci protiv uvođenja poreza na dividendu i dobit

13.11.2017. 14:36 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci protiv uvođenja poreza na dividendu i dobit

Postoje dijelovi zakona koji nisu dobro definirani i da samim time ostavljaju inspektorima priliku da ih sami interpretiraju čime se otvara prilika za korupciju, smatraju poslodavcui

Poslodavci i investitori su na današnjoj javnoj raspravi o novim prijedlozima zakona o porezu na dohodak, zakona o doprinosima i te o zakonu o porezu iznijeli veliki broj primjedbi, te predstavili svoje prijedloge. 

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da su se oni ujedinili s Vijećem stranih investitora, Predstavništvom njemačkog gopodarstva u BiH (AHK BiH), Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i FIPA-om jer smatraju da predloženi zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit nisu dobri za ekonomski napredak Federacije.

Vlada će, ukoliko želi dobro ovoj državi, uvažiti većinu naših primjedbi, a ako ne želi to je već pitanje građana, naglasio je Pandurević.

Ističe da ima dijelova zakona koji nisu dobro definirani i da samim time ostavljaju inspektorima priliku da ih sami interpretiraju čime se otvara prilika za korupciju.

Navodi i da prema Nacrtu zakona o doprinosima mjesečna osnovice za lice koje obavlja funkciju direktora ne može biti niža od prosječne u Federaciji.

 Ističe da je neustavno zahtijevati da se obračunavaju veći doprinosi od one plaće koja se isplaćuje jer su doprinosi vezani za ono što je isplaćeno pa se smatraju ne može definirati da je mjesečna osnovica ne može biti niža od prosječne plaće. 

Pandurević navodi da je jedan od prijedloga u novom zakonu o doprinosima i taj da se doprinosi prema plaći ili dijelu plaće koja se ne isplati do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec moraju obračunati i dospijevaju na naplatu do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec. 

Navodi da je potrebno brisati ovu odredbu jer je ovaj stav neustavan jer se doprinosi obračunavaju samo na naknadu koja je isplaćena a ne na onu koja se planira isplatiti. 

Prijedlog poslodavaca je da se doprinosi trebaju obračunavati i dospijevati na naplatu 15-tog, jer rok za obračun i dospijeće na naplatu treba na bude jednak za sve te se ne treba praviti razlika u slučaju doprinosa koji se plaćaju iz proračuna. 

Smatraju da je novim zakonima potrebno uvesti osim kazni za poslovne subjekte i kaznene odredbe za ovlaštena lica u nadležnim organima. 

Novim prijedlogom zakona je predviđeno uvođenje poreza na dividendu i  kapitalnu dobit.

"Novi prijedlog zakona je predvidio da se oporezuje dohodak od ulaganja kapitala po osnovu dividende po stopi od 20 posto. Naš prijedlog je da on ne bude više od 10 posto", naveo je Pandurević.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Gospodarske/Privredne komore FBiH Željko Raguž navodi da bi uvođenje tih poreza značajno smanjilo stope profita i demotiviralo investitore da ulažu u BiH.

Navodi da mnoge zemlje imaju poreze na dividendu, ali da one imaju razvijeno tržište kapitala. Ističe da je RS bila uvela taj porez, ali ga je onda žurno ukinula.

Raguž smatra da stope doprinosa treba dodatno smanjiti - s predloženih 33 posto u Nacrtu zakona o doprinosima, na 30,5 posto.

U Nacrtu zakona o porezu na dohodak su predložene dvije - od 10 i 20 posto, a neoporezivi dio je 700 KM.

Prijedlog poslodavaca je da je neopreziva godišnja osnovica od 12.000 te da se ide na tri stope poreza. 10 posto na godišnju osnovicu od 12.000-14.000 KM, 15 posto na godišnju osnovicu od 15.000 do 24.000 i 20 posto na godišnju osnovicu preko 24.000 KM. Smatraju da će na ovaj način potaknuti potrošnja. 

Mubera Brković iz Vijeća stranih investitora navodi da se ovim zakonom harmoniziramo sa RS-om u smislu proširenja porezne osnovice, ali da sa s druge strane ide drugu krajnost kao što je uvođenje diferencirane stope poreza.

Navodi da Vijeće stranih investitora, odnosno njegove članice, plaćaju svojim zaposelnicima plaće koje su dosta više od prosječnih pa će većina njih sa novom zakonskim rješenjima morati posegnuti za smanjenjem bruto plaća kako bi nadoknadili tu razliku.

"Očekivno rasterećenje će izostati", smatra ona.

Predsjednik Gospodarske/Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić najavio da će zaključci sa svih javnih rasprava o ovim temama uskoro biti predstavljeni.

Sudionici javne rasprave su naveli da se sporne odredbe zakona koje su navedene u prijedlogu moraju precizirati jer će oni koji rade u praksi imati velikih problema pri njegovom provođenju. Osim toga navedeno je da će to ostaviti prostora inspektorima da ga tumače po vlastitom nahođenju. 

D.K.

PREUZMI DOKUMENTE:
nacrt_zakona_o_doprinosima.docx
nacrt_zakona_o_porezu_dohodak.docx
zakon_o_porezu_na_dobit.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti