Metalna industrija i dalje jedan od vodećih izvoznih sektora u BiH

14.11.2017. 13:40 / Izvor: Akta.ba

Metalna industrija je jedna od vodećih izvoznih sektora u BiH i jedna od glavnih stubova razvoja ekonomije naše zemlje.

Metalna industrija je jedna od vodećih izvoznih sektora u BiH i jedna od glavnih stubova razvoja ekonomije naše zemlje. Lider u ovoj oblasti je automobilska industrija, a slijedi je namjenska, istaknuo je Fadil Novalić, premijer Federacije na manifestaciji ''Info dan metalaca 2017.'' koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Gospodarske/Privredne komore FBiH.

Dodao je da je osim automobliske i namjenska industrija u stalnom porastu. Jedan od razloga jeste i taj što je, navodi, Vlada pomogla stabilizaciji poslovanja kompanija u namjenskoj industriji.

Naime svu profit ove industrije, koja iznosi oko 30 milijuna KM, Vlada je ponovno vratila u kompanije za njihov dalji rad i razvoj,  istaknuo je Novalić.

Govoreći o izazovima, naglasio je da je ovo jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji dodao je da tu postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži proizvodni kadar koji ima trend odlaska iz zemlje zbog boljih uvjeta rada koje im se nude u Njemačkoj i drugim zemljama.

Osim toga kao izazov je istaknuo mogućnost kompanija da prate nove tehnologija s obzirom na svakodnevni napredak i u toj oblasti. Naveo je da je ova industrija jedna od onih na koje najveći utjecaj ima tehnologija.

Kenan Albantić, potpredsjednik Grupacije automobilske industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, navodi da automobilska industrija u BiH ima dugu tradiciju i veliki potencijal za izvoz, pogotovu na tržišta Njemačke, Italije i drugih europskih zemalja.

''Globalni trendovi u automobilskoj industriju su pozitivni i to daje značajan potencijal daljem rastu dobavljača iz BiH. Izvoz automobilske industrije u ovoj godini je iznosio 800 milijuna KM i ovo je grana sa stopostotnim izvozom'', naveo je on.

Predsjednik Gospodarske/Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naveo je da se radi o proizvodima visokog stupnja finalizacije koji uključuje ekspertize i stručni rad.

Dodao je da Komora nakon ovakvih skupova očekuje parametre koje će koristiti za istraživanje tržišta i pronalaženje partnera za svoje članice.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević je kazao da je nastavljen trend blagog rasta u metalskoj industriji BiH te da je  povećan broj kompanija iz ove oblasti u odnosu na prošlu godinu kao i ostvareni izvoz.

''Metalska industrija i u svijetu bilježi rast, povećava se broj uposlenih i proizvodnja. Preteći te trendove mi očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima'', naveo je Mališević.

Dodao je da kako bi ova industrija napredovala i dalje vlast treba učiniti dodatni napor kreirajući zakonsku regulativu koja može pogodovati razvoju konkuretnosti poduzeća.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je kazao da će nastojati da kroz taj regulatorni okvir stvore predpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30.000 zaposlenih. Istovremeno, pružaju i druge vidove podrške, odnosno grant šeme gdje potiču jačanje konkurentnosti i izvoza u čemu upravo metaloprerada predstavlja jedan od prioriteta.

IGMAN IZ KONJICA NAJBOLJI PRIMJER USPJEHA NAMJENSKE INDUSTRIJE

Džahid Muratbegović, direktor kompanije Igman Konjic, kazao je da je njegova kompanija u predhodnom razdoblju zaposlila stotinjak novih radnika, a nova zapošljavanja su moguća i do kraja godine.

Što se tiče uspjeha ove godine kaže da bi ona mogla biti na razini prošle te da će prihodi biti trocifreni, a profit dvoicifren.

''Zadovoljni smo sa ovom godinom. Očekujem da će ova godina biti pozitivna i za druge kompanije u namjenskoj industriji u FBiH'',  kazao je Muratbegović.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti