Sindikalci traže povlačenje predloženog Zakona o PIO

27.12.2017. 08:40 / Izvor: SRNA
Sindikalci traže povlačenje predloženog Zakona o PIO

Sindikalci smatraju neprihvatljivim da se tako važan zakon usvaja bez prethodne analize.

Savez samostalnih sindikata BiH, koji djeluje u Federaciji BiH /FBiH/, zatražio je od federalnog premijera Fadila Novalića da tekst predloženog Zakona o PIO povuče iz parlamentarne procedure i vrati ga na usaglašavanje sa socijalnim partnerima i ostalim zainteresovanim stranama.

Sindikalci smatraju neprihvatljivim da se tako važan zakon usvaja bez prethodne analize njegovog dugoročnog dejstva i posljedica koje će imati na buduće penzionere, te podsjećaju da gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju niže plate od prosječne na nivou FBiH.

"Mnogo je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je sasvim razumljivo da ne možemo prihvatiti da se kao osnova za obračun penzije uzima prosječna plata u Federaciji", navode u Savezu sindikata.

Oni smatraju da će zaposleni u oblasti tekstila, te metalskoj i hemijskoj industriji, rudari, poljoprivrednici, trgovci i mnogi drugi koji rade najteže poslove i često su primorani da idu u prijevremenu penziju, predloženim zakonom biti kažnjeni po dva osnova - trajno će im biti umanjena penzija za četiri odsto za svaku godinu prijevremenog odlaska u penziju i neće imati dovoljno bodova da ostvare čak ni zagarantovanu penziju.

U dopisu upućenom Novaliću, sindikalci kao jedno od mogućih rješenja predlažu da se kao osnova za obračun uzme prosječna plata u realnom sektoru, što bi, kako smatraju, bilo mnogo pravednije, ali i u skladu sa generacijskom solidarnosti koju Zakon promoviše. 

"U ime više od 100.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH, ali i svih zaposlenih u FBiH, pozivamo vas da hitno povučete Prijedlog zakona i da pokrenete konsultacije sa zainteresovanim, te paralelno s tim napravite sve potrebne analize u vezi sa budućom primjenom Zakona o PIO", poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti