Novalić: Ova godina donosi ekonomski rast

05.01.2018. 09:20 / Izvor: BHRT
Novalić: Ova godina donosi ekonomski rast

Novalić smatra da će federalni budžet biti usvojen već naredne sedmice, te da neki nisu vidjeli štetne posljedice neusvajanja budžeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je sinoć u gostovanju u Dnevniku 2 na BHT1 da je vlada kojoj je na čelu već sada kovertirala uspjeh u narednoj godini, te da će svi ekonomski parametri rasti.

Novalić to potvrđuje činjenicom da su usvojene akcize, što će u startu donijeti ekonomski rast koji će, prema procjenama, ići i do četiri posto na godišnjem nivou. Premijer tvrdi da će biti nastavljen i proces zapošljavanja, ali da će teško prolaziti zakoni u parlamentu, zbog predizborne kampanje.

"Imamo otežano propuštanje zakona, jer je rano počela izborna kampanja. Iako su usvojeni neki ključni zakoni, moglo se uraditi više prošle godine. Bilo je jako puno rezultata, ali glavni ekonomski rezultati potiču kao posljedica rada prethodnih godina", rekao je poremijer Novalić za BHRT.

Novalić smatra da će federalni budžet biti usvojen već naredne sedmice, te da neki nisu vidjeli štetne posljedice neusvajanja budžeta.

"Upozoravao sam na problem i sada smo izvan zakonskog okvira. To ne smije potrajati dalje od 15. januara. Prvi transferi iz budžeta idu 15. januara i do tada sve bi trebalo biti urađeno", upozorio je Novalić.

Smatra da Zakon o PIO mora uspjeti, jer su prethodna zakonska rješenja bila nepravedna. Premijer Federacije kaže da sadašnji zakon o PIO nije onakav kakav građani zaslužuju.

"Sindikat je tu nepotrebno uskočio u igru. Sada ima i primjedbe političke naravi", požalio se premijer Novalić, ističući da je razlika u tekstu zakona sa kojim je saglasan Sindikat i onog koji je sada aktuelan u parlamentu nastala zbog amandmana poslanika, na šta Vlada nije mogla uticati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti