Energetski gigant IHS želi u posao s istraživanjem nafte

05.01.2018. 10:06 / Izvor: Avaz.ba
Energetski gigant IHS želi u posao s istraživanjem nafte

Riječ je o svjetskom gigantu u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru.

Kompanija za međunarodni konsalting u oblasti energetike IHS iz Velike Britanije, sa sjedištem u Londonu, poslala je zvaničnu ponudu na javni poziv Vlade FBiH u kojoj su izrazili interes za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, saznaje „Avaz“.

OKONČAN KONKURS

Begajeta Habota iz Vladine komisije koja učestvuje u odabiru međunarodnog konsultanta potvrdila nam je ovu informaciju.

Riječ je o svjetskom gigantu u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, prije svega kada je riječ o poslu s naftom i plinom, a ova firma, koja je zastupala brojne kompanije i vlade, bila je angažirana i u Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje ovog energenta iz Jadrana i s kopna.

Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 miliona KM okončan 28. decembra, ali da je jedino britanska kompanija IHS poslala urednu prijavu, dok je druga firma zakasnila.

"IHS je velika konsultantska kuća i želi sarađivati s Vladom. Mi ćemo naredne sedmice sjesti i pregledati dokumentaciju. Znam da su radili u Hrvatskoj. Zakonski, nema prepreka da jedna firma dobije posao, ali Vlada će dati posljednju riječ", kaže Habota.

NAJPOVOLJNIJI UGOVOR

Stručni međunarodni konsultant Vladi FBiH treba izraditi tendersku dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

KO JE SVE POSLAO PISMO NAMJERE

Interes za istraživanje nafte, podsjećamo, u pismu namjere pokazao je francuski naftni gigant „Total“, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije "Key Petroulem" iz Australije te "Spectrum" iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavnici „Shella“ ponovo pokazali interes za ovaj posao, ali se nisu pojavili na sastanku u Vladi. Prije dodjele posla potrebno je da stručni konsultant pripremi svu dokumentaciju kako bi najbolja firma dobila posao, a ujedno i Vlada FBiH profitirala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti