Jašarspahić: Sinergijskim djelovanjem ka izmjenama obrazovnog sistema

06.02.2018. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Jašarspahić: Sinergijskim djelovanjem ka izmjenama obrazovnog sistema

U proteklim godinama Bosna i Hercegovina se bori sa izrazito visokom stopom nezaposlenosti.

U proteklim godinama Bosna i Hercegovina se bori sa izrazito visokom stopom nezaposlenosti, a istovremeno iseljavanje kadrova u druge zemlje već je dovelo državu u stanje nedostatka stručne radne snage. Migracije su se desile u 90-tim godinama, uzrokovane ratnim dejstvom, a dešavaju se danas uzrokovane u velikoj mjeri političkim i ekonomskim stanje u našoj zemlji.

Kako ekonomski rast između ostalog zavisi i od kvantiteta i kvaliteta radne snage, njegove obrazovne i starosne strukture, u  protekloj  godini Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH organizirala je niz događaja koji su se bavili upravo problemom nedostatka stručne i kvalificirane radne snage.

Problem je izražen u svim sektorima privrede, te je upućena inicijativa Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za izmjenu obrazovnog.

O svemu ovome danas su razgovarali na sastanku sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke, Elvirom Dilberović i njenim saradnicima predsjednik PKFBIH Mirsad Jasarspahic i Jasmina Zejnilagić.

"Na sastanku smo definisali naredne korake, te ćemo krenuti sa određenim aktivnostima u cilju rješavanja ovog problema", navode iz komore.

Trenutno, kako kažu, vrše posjete razvijenih privrednih zona sa ciljem da okupe predstavnike školskih ustanova i predstavnike realnog sektora.

"Nedostatak radne snage je svakako problem koji otvara mnoga pitanja, između ostalog i probleme provođenja praktične nastave, velikih poreznih opterećenja ali i prekvalifikacija novih radnika.  Iako je obrazovni sistem u nadležnosti kantona, ipak postoje kvalitetni prijedlozi od strane školskih ustanova i privrednika za njegovo rješavanje. U narednom periodu izvršit će se analiza tržišta rada, kako bi se uvidjele stvarne potrebe privrednika što bi trebalo biti vodilja pri kreiranju upisne politike. Smatramo da je neophodno usmjeriti pažnju na stvaranju i unapređenju partnerstva između obrazovnih institucija, privrednika, komorskog sistema koji bi sinergijskim djelovanjem planirali, odlučivali i realizovali stručno obrazovanje", kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik PKFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti