Od stajskog đubriva proizvodi struju

16.02.2018. 10:47 / Izvor: Alternativna televizija
Od stajskog đubriva proizvodi struju

Jedina biogasna elektrana u Republici Srpskoj, ali i BiH dnevno proizvede jedan megavat struje, a nalazi se na teritoriji opštine Šamac.

Jedina biogasna elektrana u Republici Srpskoj, ali i BiH dnevno proizvede jedan megavat struje, a nalazi se na teritoriji opštine Šamac.

Elektrana radi već godinu dana, priključena je na mrežu Eleketroprivrede Srpske, a kao gorivo koristi stajsko đubrivo, uglavnom sa farme vlasnika elektrane Gorana Mitrovića.

"Elektrana radi na 100 odsto kapaciteta .Znači , na maksimalnoj smo proizvodnji.Poslije godinu dana mogu da kažem da je jedan od projekata koji sam ja radio da je solidno i isplativ“, reka je Goran Mitrović, vlasnik biogasne elektrane "Buffalo Energy“.

Projekat su podržale institucije Srpske. A postrojenje je obišao  i ministar  industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

"Uvjeren sam da će slijedom ove proizvodnje i ove elektrane nastati u budućnosti još neke nove elektrane . Mi svakako negdje 2020.godine trebamo raditi novi akcioni plan podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali mislim da je prije toga moguće djelovati u funkciji dalje podrške i ovom projektu u pogledu razvoja kapaciteta", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske

Mitrović planira da prošitri elektranu. Uslova za to, kaže, itekako ima, jer kao pogonsko gorivo može da se koristi i bio i životinjski otpad. Sve to je od neprocjenjive koristi u zaštiti životne sredine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti