Radnicima veće plaće ako poslodavci prestanu manipulirati doprinosima

20.02.2018. 11:05 / Izvor: Večernji List
Radnicima veće plaće ako poslodavci prestanu manipulirati doprinosima

Ministarstvo financija Federacije BiH izradilo je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima koji će smanjiti opterećenja kompanijama.

Ministarstvo financija Federacije BiH izradilo je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima koji će smanjiti opterećenja kompanijama za čak osam posto te ne bi trebao utjecati na ukupan iznos prihoda koje ostvaruju radnici. Osim ako vlasnici kompanija nisu manipulirali pa plaće isplaćivali po najnižoj osnovici, a radnicima razliku popunjavali isplatom toplog obroka, prijevoza, regresa i drugih dodataka na plaću. Naime, novim Zakonom o doprinosima, koji je u formi nacrta, predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa s 41,50 posto na 33,50 posto.

MANJE ZA OSAM POSTO

Usporedno s time proširit će se osnovica za obračun doprinosa. Tako će, uz plaću, u ukupnom obračunu biti oporezovani topli obrok, prijevoz i regres. Ključni cilj izmjena ovoga zakona je da se povećanjem obuhvata obveznika doprinosa zadrži neutralni utjecaj na prihode izvanproračunskih fondova.

"Opredijlili smo se podržati stopu od 33 posto i toliko proširiti osnovicu koja će donijeti  toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi", kazala je ministrica finacija FBiH Jelka Milićević.

Time će se također pojednostaviti način izmirivanja obveza prema radnicima, pa će kompanije, umjesto desetak različitih uplatnica za jednog radnika, popunjavati doslovno dvije uplatnice. U Ministarstvu su uvjereni kako bi smanjenje stope moralo rezultirati većim plaćama, a napose zaposlenika s nižim plaćama. To je posve logično ako je riječ o kompanijama koje ne manipuliraju isplatom plaća, toplog obroka odnosno putnih troškova kojima se nastojalo izbjeći namirivanje obveza prema državi. Jedna od najvažnijih stavki je i to da će, uz pojednostavljenje obračuna plaća, radnicima sve naknade biti upisane kao sastavni dio mirovinskog staža. Naime, ako radnik prima najnižu plaću od 410 maraka te dobiva topli obrok koji je nerijetko veći od toga iznosa i troškove prijevoza, na kraju će dobiti najnižu mirovinu iako je realno imao veće prihode jer ga je prevario njegov poslodavac.

SMANJENJE "SIVE EKONOMIJE"

Uz to, čak i taj iznos mirovine neće dobiti zahvaljujući njegovim uplatama u Zavod mirovinskog i invalidskoga osiguranja, nego kao rezultat razlike koju moraju dodati drugi radnici. Ovaj zakon trebao bi zajedno s drugim izmjenama zakona, prema zamislima Ministarstva financija Federacije BiH, smanjiti zonu "sive ekonomije" koja je procjenjuje na naj manje 30 posto. Usmjeravanje toga novca u zakonske okvire bilo bi veliki iskorak za državne prihode, ali i ukupno gospodarstvo. No, nije isključeno da će radnici u kompanijama s nižim plaćama čiji vlasnici odluče nastaviti praksu izrabljivanja i varanja, na kraju dobiti manji iznos novca, i to upravo za iznos koji se oporezuje. No, s obzirom na to da izmjena ovoga zakona ima velikog utjecaja na lokalnu, županijsku i entitetsku razinu, oko njegova donošenja svoje rezerve izrazili su predstavnici županija.

"Bojimo se da će primjena tih zakona imati negativne refleksije na izvanproračunske fondove, a posebno na zavode za zdravstveno osiguranje", upozorio je nedavno premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.            

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti