Vlada TK: Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima

28.02.2018. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK: Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o utrošku sredstava sa budžetske pozicije Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o utrošku sredstava sa budžetske pozicije Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima, sa postignutim efektima za 2017. godinu.

Pomoćnik ministra privrede TK Rijad Bašić istaknuo je na konferenciji za medije, nakon sjednice kantonalne vlade, da je budžetom TK za 2017. godinu bio predviđen iznos od  420.000 KM za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima na području TK.

Od ovih sredstava 250.000 KM planirano je za odvjetničke usluge za vođenje arbitražnog postupka koji je pokrenula Global Steel Holdings Limited (GSHL) London, protiv Koksno hemijskog kombinata Lukavac i Vlade TK, a od navedenog iznosa potrošeno je 1.740 KM.

Za pomoć privrednim društvima, koja nisu u mogućnosti da za svoje zaposlene obezbijede zdravstveno osiguranje, kao i zaposlenicima koji ovo pravo ne mogu ostvariti putem JU Službe za zapošljavanje TK, predviđeno je 30.000 KM, a od ovog iznosa utrošeno je 930 KM.

Bašić navodi da je za uvezivanje radnog staža planiran iznos od 58.000 KM, a od ovog iznosa 25.800 KM korišteno je za uvezivanje staža jednom bivšem radniku Rudnika nemetala Kladanj.

Za Program raspodjele sredstava za sanaciju i restruktuiranje privrednih subjekata, pomoć privrednim društvima u poteškoćama planiran je iznos od 42.000 KM, što je utrošeno za 276 radnika privrednog društva Fabrike obuće Aida d.d. Tuzla, čime je okončan trogodišnji sporazum kantonalne vlade sa radnicima ove firme.

Od ukupno planiranog iznosa, u protekloj godini Vlada je realizirala 70.200 KM ili 16,72 posto od predviđenih sredstava.

Vlada TK usvojila je i Program o raspodjeli sredstava sa potrošačke jedinice Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima za 2018. godinu.

Za ove namjene i u 2018. godini je planirano 420.000 KM, istaknuo je Bašić.

Od ukupnog iznosa 330.000 KM planirano je za pomoć za rješavanje arbitražnog postupka, koji je pokrenula kompanija GSHL protiv KHK Lukavac i Vlade TK, za odvjetničke usluge i usluge troškova revizorskih izvještaja.

Također su planirana sredstva u iznosu od 59.000 KM za sufinansiranje troškova realizacije i programa mjera za socijalno zbrinjavanje radnika u privrednim društvima koja su pred stečaj.

Iznos od 30.000 KM predviđen je za pomoć privrednim društvima za plaćanje troškova otvaranja predstečajnog, odnosno stečajnog postupka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti