Zenica: BBI banka predstavila mogućnosti podrške privrednicima

01.03.2018. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Zenica: BBI banka predstavila mogućnosti podrške privrednicima

U Zenici je održan okrugli sto na temu “Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica”.

U Zenici je danas održan okrugli sto na temu „Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica“, što je jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.

Okruglom stolu koji je organizovan u saradnji sa Privrednom/gospodarskom komorom FBiH, privrednom komorom ZE-DO kantona i Zeničkom razvojnom Agencijom ZEDA,  prisustvovalo je oko 70  vodećih privrednika  ove regije. 

„BBI banka je opredijeljena da potiče razvoj privrede i stvara dobar poslovni ambijent. U proteklom periodu u saradnji sa lokalnim zajednicama pokrenuli smo subvencionirane linije finansiranja i privrednicima omogućli pristup povoljnim izvorima sredstava. Također, već devetu godino zaredom organiziramo Sarajevo Business Forum, investicijsku konferenciju koja ima za cilj da domaće privrednike približi inostranim tržištima“, kazao je u uvodnom obraćanju Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke. On je dodao da samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH.

„Predstavnici BBI banke upravo su se vratili iz Bahreina, a nedavno i Omana gdje su dogovorili dolazak velikih poslovnih delegacija na SBF. Bh. privrednici će tako 25. i 26. aprila na SBF-u imati priliku održati sastanke sa brojnim stranim investitorima i pokušati uspostaviti kontakte za izvoz“, kazao je Bukvić, dodajući da će SBF biti predstavljen i u Turskoj, Kazahstanu i Maroku, odakle se očekuje dolazak nekih od najznačajnijih poslovnih ljudi.

O mogućnostima i potencijalima privrede Zeničke regije govorili su Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice i Mirza Sikirić, rukovodilac ICC i Centra za poduzetništvo Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Kako da na najbolji način iskoriste priliku i predstave se na SBF-u govorio je Emir Pašić, voditelj Centra  za međunarodnu  i saradnju sa EU fondovima. 

Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je danas detaljnu analizu privrednih kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Analiza je pokazala da ZDK bilježi rast po brojnim parametrima. Tako je u periodu od 2014. do 2016. došlo do povećanja broja kompanija koje posluju na ovom području sa 2.484 na 2.651, što je rast od 4 posto. U istom periodu rastao je i broj zaposlenih i to za 3.816, odnosno za 9 posto. Kada je riječ o brzorastućim kompanijama, u ZDK posluje 90 od ukupno 667 bh. kompanija koje se mogu pohvaliti brzim rastom, što je 13 posto.

Vodeća privredna grana u ovom kantonu je prerađivačka industrija sa 2,2 milijarde KM prihoda i 23.474 zaposlenih u 2016. godini. Proizvodnja prehrambenih proizvoda također je jedan od značajnijih faktora razvoja kantona sa 73 kompanije koje posluju u ZDK i koje su tokom 2016. godine ostvarile prihode od 452,4 miliona KM.

Danas su svoje uspješne priče prezentovale kompanije Biss Tours  i Aksa  iz Zenice, Voćar Piramida i Almy iz Zenice i Willona iz Kaknja. Govoreći o svojoj kompaniji  Dženan Vilić koji se nakon školovanja u Irskoj vratio u BiH kako bi preuzeo porodičnu kompaniju i sada izvoze u pet evropskih zemalja, a od nedavno i u Englesku. Prosječna starost zaposlenih u njegovoj kompaniji je 23. godine. I direktor kompanije Voćar Sulejman Selimović se vratio u BiH i pokrenuo posao iako je kao diplomirani elektro-inžinjer mogao raditi u inostranstvu. 

Današnji skup bio je namijenjen predstavnicima privrednog sektora i kompanijama sa šireg područja regije Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, a ciljevi su bili razmjena iskustava sa inostranih tržišta, definiranje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, kao i pružanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama.

U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima sa šireg područja regije Zenica od strane Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, informirani su učesnici o aktivnostima i benefitima članstva u BBI VIP Business Clubu koji djeluje u okviru BBI banke, a predstavljanje su i mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za saradnju sa potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima iz inostranstva i BiH na 9. Međunarodnoj poslovno-investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) 2018.

Također, prezentirana je i nova on-line platforma za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti