Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik

12.03.2018. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik
OTVORI GALERIJU

Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge.

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje pred iskusnim žirijem i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM.

''Na ovaj način mi mladi pravimo Njemačku u Bosni i Hercegovini, a ne Bosnu i Hercegovinu u Njemačkoj'', rekao je Adnan Čohković jadan od 20 mladih ljudi koji su došli iz 11 gradova širom BiH i u subotu 10. 03. 2018. u Sarajevu prezentirali svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik. Takozvani Demo Day I pružio je priliku za deset timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti.

Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije – uticaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen finansijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.

Tokom Demo Daya iskusni žiri sastavljen od Mozaikovog menadžmenta i profesionalaca u polju društvenog poduzetništva pažljivo je saslušao sve prezentacije prije donošenja konačne odluke.

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM i to su sljedeći timovi: LAHOR – Mostar, PetWet - Novi Grad/Banja Luka, Dekorativni jastuci – Breza, Vilenski čaj - Kotor Varoš i Nanine zdrave slastice – Mostar.

Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Pored podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, finansija i pravnih pitanja.

Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak – Demo Day II, koji će u aprilu 2018. godine dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju firme i izlazak na tržište BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti