Fabrika stolova i stolica iz Lopara svoje proizvode plasira u Kinu

20.03.2018. 09:59 / Izvor: Avaz.ba
Fabrika stolova i stolica iz Lopara svoje proizvode plasira u Kinu

Nakon 13 godina pauze, ponovo je pokrenuta proizvodnja u Fabrici stolova i stolica u Mačkovcu kod Lopara.

Nakon 13 godina pauze, ponovo je pokrenuta proizvodnja u Fabrici stolova i stolica u Mačkovcu kod Lopara, koja je 2004. godine završila u stečaju.

Većinski vlasnik iz Kine i suvlasnici iz Bijeljine i Beograda Dragan Kulić i Borislav Preradović, koji predstavljaju preduzeće "Wood World", trenutno rade poluproizvod za kinesko i njemačko tržište.

Značajna ulaganja

Nakon značajnijeg ulaganja i adaptacije proizvodnih hala, nabavili su neophodne mašine, uradili remont postojeće opreme i počeli s proizvodnjom. Pokrenuta je pilana, sušara i pariona. U fabrici je zaposleno 46 radnika, s tendencijom da taj broj u dogledno vrijeme bude i veći.

Dragan Kulić, jedan je od suvlasnika, kaže da je perspektiva ove fabrike u finalnoj preradi drveta i proizvodnji namještaja.

"Sirovina je nadohvat ruke, tržište osigurano. Sve što proizvedemo prodamo na Daleki istok, prije svega u Kinu, a imamo kupce i u Austriji i Njemačkoj, što omogućava iskorištavanje kapaciteta", kaže Kulić.

Milivoje Tomić, poslovođa i dugogodišnji radnik u drvoprerađivačkoj industriji, koji je godine proveo u ovoj fabrici i prije rata, kaže da novi poslodavci imaju ambiciozne planove kad je u pitanju proizvodnja namještaja.

Potpisivanje ugovora

"Sve što se ovdje proizvede moglo bi se odmah plasirati u Kinu i to u neograničenim količinama. Sirovina, bukovi trupci, uglavnom se nabavljaju u privatnim šumama, a planirano je i potpisivanje ugovora sa Šumskim gazdinstvom Majevica, koje može obezbijediti oko 40 posto sirovine", kaže Tomić, ističući da se u jednom od pogona izrađuju i ploče od laminata za namještaj koje se izvoze u Njemačku i Kinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti