Vlada odlučila kako će se postupati sa oduzetim nakitom od plemenitih metala

21.03.2018. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Vlada odlučila kako će se postupati sa oduzetim nakitom od plemenitih metala

Oduzeta roba za koju se ispunjeni uslovi bit će prodavana u sjedištu kantonalnog ureda Porezne uprave koji je tu robu oduzeo ili zaplijenio.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o postupanju s nakitom od plemenitih metala koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjenim u inspekcijskom nadzoru i ustupljenim na upravljanje Poreznoj upravi Federacije BiH.

Porezna uprava će prodati oduzetu robu za koju su ispunjeni uslovi, na osnovu podataka iz evidencija i dokumentacije o oduzetoj, zaplijenjenoj ili ustupljenoj robi, na način propisan ovom odlukom.

Oduzeta roba za koju se ispunjeni uslovi bit će prodavana u sjedištu kantonalnog ureda Porezne uprave koji je tu robu oduzeo ili zaplijenio. Za pregled, procjenu vrijednosti i prodaju oduzete robe, i provjeru da li su stečeni uslovi za prodaju, bit će osnovana tročlana komisija koju će, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, imenovati Vlada FBiH.

Komisija je dužna provjeriti ispunjenost uslova za prodaju, stanje oduzete robe u pogledu vrste i količine, pravosnažnost i konačnost rješenja na osnovu kojeg je roba oduzeta ili zaplijenjena, postojanje odštetnih zahtjeva od osoba kojima je roba oduzeta, što je dužna zapisnički konstatirati. Zapisnik mora sadržavati spisak oduzete robe koja će biti prodavana i dostavljen organizacionom dijelu koji je nadležan da izvrši prodaju.

Kantonalni ured Porezne uprave će obaviti prodaju oduzete robe na aukcijiprema Zakonu o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovineregistriranim osobama - zlatarima.

Sredstva prikupljena ovakvom prodajom bit će uplaćivana na račun javnih prihoda budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

U razlozima za donošenje ove odluke navedeno je da je Porezna uprava FBiH dostavila Federalnom ministarstvufinansija informaciju da je tokom inspekcijskih nadzora poreznih obveznikaprovedenih 1999. godine oduzela nakit od zlata i srebra, te da su donesena rješenja ooduzimanju robe postala konačna i izvršna. Ova roba je oduzeta jer porezni obveznicinisu imali vjerodostojnu dokumentaciju o njenom porijeklu, te na njima nije bio utisnutžig Zavoda za mjerenje dragocjenih metala, što je razlog da se njena prodaja ograniči samoregistriranim osobama odnosno zlatarima.

Oduzeta roba je smještana u sef banke čiji zakup plaća Porezna uprava FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti