Novac je na dohvat ruke, samo ga treba znati uzeti i iskoristiti

22.03.2018. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Novac je na dohvat ruke, samo ga treba znati uzeti i iskoristiti

Regionalne razvojne agencije o svojoj ulozi u procesu Europskih integracija.

Osnivanje i djelovanje regionalnih razvojnih agencija u BiH podržano je od strane Europske unije u okviru koncepta regionalnog ekonomskog razvoja koji je EU pokrenula u Bosni i Hercegovini 2002/2003.

"Regionalne razvojne agencije osnovane su kako bi asistirale procesu razvoja lokalnim zajednicama, te da pomažu procesu regionalnog uvezivanja i kreiranja kvalitetnijeg tržišta, kao i da pripremaju strateške dokumente te da formuliraju i implementiraju projekte koji vode realizaciji strategije", kazala je za poslovni portal Akta.ba Mirna Jelčić, direktorica Regionalne razvojne agencije za ekonomski razvoj – REDAH iz Mostara.


Iz Udruženja za razvoj - NERDA Tuzla su kazali da trenutno, razvojne agencije imaju veoma slabu podršku i onemogućene su da angažuju svoje pune kapacitete jer velike međunarodne organizacije implementiraju sredstva EU koja su namijenjena Bosni i Hercegovini.

Europske integracije

Pozitivnih primjera poslovanja je mnogo, a iz Sarajevske regionalne razvojne agencije - SERDA ističu da su u proteklih 15 godina opravdali svoju postojanost.

"SERDA je opravdala svoju postojanost, ojačala vlastite kapacitete i pokazala da kroz svoju inovativnost, kreativnost i poduzetništvo može biti lider strateškog održivog razvoja, ne samo Kantona Sarajevo, već i Bosne i Hercegovine", kazali su iz SERDA-e, te dodali da to sve potvrđuju podaci o broju realiziranih projekata, podnesenih aplikacija od strane SERDA-e u saradnji sa partnerima kroz EU programe u programskom periodu 2007-2014.

U tom periodu SERDA je implementirala oko 30 projekata. Kada je riječ o projektima koji se finansiraju iz europskih sredstava, odnosno period od 2014. do 2020. godine, radi se o tri projekta iz Dunavskog programa, dva iz programa Adrion, jedan projekt u okviru HORIZON 2020, te po jedan projekt iz programa Europa za građane i Erasmus plus. Posebno ističu program MED gdje je SERDA kao bh. partner uključena u implementaciju pet projekata.

"Ovo su samo primjeri koji potvrđuju da europske integracije možemo posmatrati samo kao pozitivan proces zahvaljujući mogućnostima koje BIH ima kao zemlja, ali i mogućnosti koje su pred nama u fazi dobijanja kandidatskog statusa i u konačnoj fazi punopravnog članstva u EU. Istovremeno, proces europskih integracija zahtjeva i našu veću odgovornost i spremnost da poštujemo procedure EU da bi bilo još uspješniji", istakli su iz SERDA-e.

Savjetuju da uz direktniju uključenost razvojnih agencija u proces europskih integracija, kao i sam proces programiranja sredstava za našu zemlju, rezultati bi bili i mnogo bolji.

Proces

"Novac je na dohvat ruke, samo ga uz kvalitetne ideje treba znati uzeti i iskoristiti", poručuju iz SERDA-e.

Također, i Udruženje za razvoj NERDA kontinuirano pruža podršku procesima strateškog planiranja kako jedinicama lokalne samouprave, tako i kantonalnom nivou vlasti. U saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona učestvovali su u izradi Strategije razvoja Tuzlanskog kantona, pružaju tehničku asistenciju u pripremi izrade Strategije razvoja sporta Tuzlanskog kantona, a podržali su i niz jedinica lokalne samouprave na području sjeveroistočne BiH u izradi njihovih razvojnih strategija.

"Ovi procesi su izuzetno značajni i sve je više razumijevanja među organima vlasti i donosiocima odluka o neophodnosti izrade, kontinuiranog ažuriranja i praćenja, kao i provedbe strateških dokumenata, a ujedno se prepoznaje i uloga razvojnih strategija u pristupu fondovima EU i drugih donatora", kazali su iz NERDA-e.

Obzirom na potrebu strateškog razvoja regionalnih cjelina, a prema smjernicama koje nalažu europski strateški dokumenti, lokalne zajednice izrađuju strateške dokumete koje se moraju uklapati u prioritete strategija usvojenih na državnoj i entitetskoj razini. Ovaj proces ima za cilj donijeti ravnomjeran regionalni razvoj.

Strategija

"Proces izrade tih strateških dokumenata često je povjeren razvojnim agencijama koje poznavanjem stanja na regionalnoj razini mogu osigurati kvalitetan lokalni i regionalni razvoj. Kako je posao razvojnih agencija također i priprema i provedba projekata koje vode realizaciji strategija, u saradnji sa institucijama nadležnim za ostvarivanje promjena i poboljšanja, smatramo da su nezaboilazan faktor strateškog razvoja, ulažući u taj proces svoje znanje i ekspertizu u oblastima značajnim za isti", kazala je Jelčić iz REDAH-a.

U proteklim godinama izgrađena je izvrsna baza bh. organizacija civilnog društva i razvojnih agencija, koje imaju kredibilitet i razvijene kapacitete za izradu i provedbu razvojnih projekta. Također, razvojne agencije sarađuju direktno sa Općinama/gradovima u BiH te vladama na višim nivoima (kantonalnom i dr.) te pripremaju razvojne projekte u skladu s potrebama. Tako su iz NERDA-e poručili da razvojnim agencijama treba od strane Europske unije i drugih međunarodnih donatora dati priliku da ravnopravno sa međunarodnim organizacijama i agencijama u BiH učestvuju u provedbi projekata, kao i da sami podnose svoje projektne prijedloge na javne natječaje EU.

"Potrebno je shvatiti proces pridruživanja kao mogućnost usvajanja znanja i standarda uzimajući u obzir sve prednosti naše zemlje kao i manjkavosti sistema, strateški se pozicionirati u pregovorima kako bismo zadržali identitet i zaštitili svoje tržište u najboljoj mogućoj mjeri koristeći procedure i standarde koje je potrebno usvojiti kako bismo bez poteškoća pristupili EU integracijama", poručila je Jelčić iz REDAH-a.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti