Bauklar planira rast preko 100 posto

29.03.2018. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Bauklar planira rast preko 100 posto
OTVORI GALERIJU

Razlog zbog kojeg su uspješni jeste fleksibilnost, kvalitet i povoljne cijene.

Kompanija Bauklar iz Lukavca bavi se proizvodnjom ljepila za keramiku, fasadnih ljepila, maltera, glet masa, boja, fasada, mineralnih maltera, cementno krečnih maltera, dekorativnih maltera, te drugih. Posluju na bh. i inostranom tržištu i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji. Imaju 24 zaposlena radnika.

"Ove godine planiramo imati rast preko 100 posto, jer smo bili jako vrijedni ovu zimu, tako da smatram kako će nam se to na kraju isplatiti. Za iduću godinu, ukoliko ništa ne budemo radili na modernizaciji i investiranju u mehanizaciju, smatram da nećemo moći imati veliki skok u odnosu na ovu godinu koja će biti izuzetno dobra", kazao je za Akta.ba Adnan Mehinović, direktor Bauklara.

 Za ovu kompaniju, prošla godina je bila također jako dobra i to sa rastom od 50 posto u odnosu na 2016. godinu.

Rast

"Razlog zbog kojeg mi imamo veliki rast jeste taj što smo izuzetno fleksibilni, kvalitetni i povoljni, što je u današnje vrijeme veoma teško upakovati u jedan paket. Obzirom da su proizvodi koje trenutno proizvodimo jako traženi, smatram da je to sasvim očekivan i zaslužen rast", dodao je Mehinović.

Imaju dosta kupaca koji su im pomogli u izgradnji brenda, a to su uglavnom građevinska stovarišta. Kada je u pitanju širenje tržišta, Mehinović ističe da postoji mogućnost širenja, ali da za sada to nije u planu.

"Naša roba je relativno jeftina, a teško se širiti u smislu udaljenosti, odnosno, što dalje plasiramo robu na tržište, naši troškovi su veći i samim time je konkurentnost robe na tom tržištu manja. Mada, ima uvijek potencijala za širenje na druga tržišta i to ukoliko se odlučimo u proizvodni asortiman uvesti proizvode koji su relativno skuplji i koji  će nam time olakšati i smanjiti troškove kada uzmemo u obzir kompletnu fakturu koja bi išla prema određenom kupcu", ispričao je Mehinović.

Kaže da na tržištu ima puno proizvođača ovog tipa koji su brendirani i koji su agresivno došli na tržište sa niskim cijenama proizvioda, u čemu ih moraju i domaći proizvođači pratiti.

"Mi smo u tom prilagođavanju uspjeli i zato imamo toliki rast, dok je puno proizvođača koji se već guše u konkurenciji. Naš je spas taj što pravimo velike promete i samim time dobivamo velike količine i na tim količinama kupimo mrvice koje na kraju ne budu mrvice, nego jedan fin kolač", ističe Mehinović.

Što se tiče naplate proizvoda, Mehinović kaže da je lakše poslovati na inostranom tržištu, ali dodaje da je i domaće tržište izuzetno pogodno za poslovanje ako smo fleksibilni i spremni raditi.

Skladište

Ova kompanija u Lukavcu ima pogon gdje proizvode svoje proizvode, imaju skladište koje će kasnije biti skladište za sirovine, a u krugu kompanije je u fazi izgradnja skladišta za gotove proizvode.

"Već postojeće skladište nam je trenutno skladište i za sirovine i za gotove proizvode,  a u fazi je izgradnja skladišta za gotove proizvode. Tako da po ISO standardu te proizvode trebamo razdvojiti kako bismo bili što bolje rangirani u očima kupaca, što ćemo u skorije vrijeme i uraditi izgradnjom ovog skladišta", naglasio je Mehinović.

Trenutni kapacitet proizvodnje je već poprilično popunjen, a za iduću godinu već imaju planove i investicije koje bi time dovele do povećanja zaposlenosti, te do povećanja kapaciteta proizvodnje. U pitanju su investicije uglavnom u mašine, a Mehinović se nada da će time poboljšati i posao, te da će mu to donijeti nove kupce.

U BiH, ističe Mehinović, svi imaju problema sa radnom snagom, nedostatkom adekvatnog kadra, te odlaskom mladih.

"Smatram da smo mi privatnici krivi za to. Radimo izuzetno male marže i samim time svi dodatni troškovi koji nas opterećuju pokušavaju se svesti na minimum, tako da u tome i radnici ispaštaju. Naravno, radnici moraju obezbijediti sebi bolju egzistenciju, tako da to traže na boljem mjestima i to većinom na zapadu. Država treba da stane iza toga i da zaštiti nas privatnike, ali i samim time sposobne ljude kojih je sve manje i manje", poručio je Mehinović.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti