cargo-partneru dodijeljena HERMES nagrada za logistiku i transport

16.04.2018. 09:44 / Izvor: Akta.ba
cargo-partneru dodijeljena HERMES nagrada za logistiku i transport

Nagrada potvrđuje izvanrednu predanost i velika dostignuća austrijske transportne industrije u sedam različitih kategorija.

Na ceremoniji dodjele nagrada, održanoj 21.03.2018.godine, a u organizaciji Federalnog Sektora za transport i saobraćaj austrijske Privredne komore (WKO), međunarodnoj kompaniji za transport i logistiku cargo-partner dodijeljena je nagrada u kategoriji "Održivost".

Prestižna nagrada dodijeljuje se svake godine na HERMES Verkehrs.Logistik.Gala svečanosti u Beču. Nagrada potvrđuje izvanrednu predanost i velika dostignuća austrijske transportne industrije u sedam različitih kategorija. cargo-partner je predstavio svoj iLogistics Centar u Fischamendu, u  blizini aerodroma u Beču, i izabran je kao pobjednik u kategoriji "Održivost". Organizaciju "Hermes" predstavili su Alexander Klacska, WKO predsjednik prometa i komunikacija, i Norbert Hofer, savezni ministar za saobraćaj, inovacije i tehnologiju. Odluka specijalnog žirija zasnovala se na inovativnim karakteristikama i ekološkim prednostima projekta. Članovi žirija bili su jednako impresionirani kako tehnološkim odlikama objekta tako i izazovima izgradnje objekta, koji je u potpunosti izgrađen od drveta.

Novi iLogistics Centar će osigurati 24.500 paletnih mjesta na ukupnoj površini od 7800 m2 visokoregalnog skladišta, 2000 m2 za robe u tranzitu te 1800 m2 za skladištenje manjih paketa. Drvena konstrukcija objekta omogućuje troškovno efikasno održavanje temperature  između 15° i 26°C (+/- 2°C), konstantnu vlažnost do 70%, niske operativne troškove te značajno smanjenje emisije CO2 jer su se za izgradnju birali isključivo materijali sa niskim udjelom ugljičnog dioksida. Objekat je izgrađen od 4200 m3 drveta, čime se iz atmosfere  apsorbuje  4200 tona CO2. Isto je ekvivalent utroška električne energije 620 domaćinstva ili prosječne emisije CO2 koju prouzrokuje 887 ljudi vožnjom svog automobila tokom jedne godine. Upotreba drvene  građe, kao glavnog građevinskog materijala, proizvodit će pozitivan uticaj na životnu sredinu u narednih 70 do 100 godina, kada će objekat dostići svoj rok upotrebe. Za razliku od konvencionalnog građevinskog materijala, drvo ne zahtijeva skupo odlaganje te se može iskoristiti i kao ekološki prihvatljiv izvor energije.

Pored toga, bliska suradnja cargo-partner-a i susjedne kompanije Makita predstavljena je  izgradnjom zajedničke istovarne zone koja povezuje objekte obiju kompanija. Prostor je u potpunosti osiguran  alarmnim sistemima i nadzornim kamerama. Zona pokriva 10615 m2 od ukupno raspoložive površine od 12250 m2. Kamen temeljac revolucionarnog iLogistics Centra postavljen je u junu 2017. godine, a svečano otvaranje objekta je planirano u junu 2018.godine.

Christina Hainbuchner, Direktor korporativnih komunikacija i marketinga, izrazila je svoje zadovoljstvo što je ovaj, pažljivo planirani projekat, počašćen ovom nagradom: "Izgradnjom iLogistics Centra stvaramo novi pravac u logističkoj industriji. Osim što ulažemo u proširenje naše logističke mreže širom svijeta, iskustva prikupljena provedbom ovog projekta će doprinjeti dizajnu i opremanju naših budućih skladišnih prostora. Na primjer, prvi zaključci iz ovog projekta su već uključeni u planove izgradnje naših novih iLogistic  Centara u Ljubljani i Sofiji."

cargo-partner je kompanija srednjeg obima u privatnom vlasništvu, koja se bavi pružanjem usluga u logistici, sa posebnom stručnošću u avionskom, pomorskom i drumskom transportu robe te u skladišnoj logistici. Sa iskustvom dužim od trećine vijeka u informacionim tehnologijama te optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija kreira usluge po zahtjevu za široki spektar industrija  a s ciljem stvaranja konkurentske prednosti svojim klijentima širom svijeta.

cargo-partner je osnovan 1983.godine i u 2017.godini je sa 2780 zaposlenika ostvario promet od 700 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti