Konferencija "PIT 2018" okupila preko 100 industrijskih stručnjaka u Tešnju

19.04.2018. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Konferencija 'PIT 2018' okupila preko 100 industrijskih stručnjaka u Tešnju
OTVORI GALERIJU

U organizaciji Targer E&C i Tešanjske razvojne agencije danas je u Tešnju počela prva bh. konferencija namijenjena firmama koje posluju u oblastima industrije i proizvodnje.

U organizaciji Targer E&C i Tešanjske razvojne agencije danas je u Tešnju počela prva bh. konferencija namijenjena firmama koje posluju u oblastima industrije i proizvodnje.

Konferencija je okupila direktore i menadžere više od 30 proizvodnih firmi, a organizovana je iz potrebe za jednim centralnim događajem u Bosni i Hercegovini koji bi pratio pozitivan trend razvoja bh. industrije i učesnicima predstavljao novosti iz ove oblasti iz BiH i iz svijeta,

Sadržaj i aktivnosti u okviru konferencije su namijenjeni svim proizvodno-orijentisanim kompanijama u BiH, ali i regionu. Stručnjaci iz oblasti Supply Chain Managementa, ERP sistema, IT sistema, 4. industrijske revolucije, CAD/CAM sistema, CNC sistema, Lean proizvodnje i metodologije, upravljanja ljudskim resursima će prezentirati moderne trendove i pravce kretanja u industriji i proizvodnji. Fokus je na stručnim, konciznim i edukativnim prezentacijma.

Konferenciju je zvanično otvorio direktor Tešanjske razvojne agencije prof. dr. Ismar Alagić koji je istakao da je konferencija okupila prezentatore i paneliste iz cijelog regiona koji su vodeći eksperti u svojim područjima.

"Na ovaj način želimo da jednu ozbiljnu priču približimo ljudima koji žive i rade u malim ekonomskima zajednicama kakva je Tešanj", kazao je Alagić.

Tarik Kadrispahić, direktor Targera kazao je da je fokus konferencije tehnologija, organizacija, logistika, kvalitet, te načini proizvodnje i budućnost proizvodnih organizacija.

"Ova konferencija je jedinstvena po tome što na proizvodne kompanije gleda iz ugla unutrašnih resursa i kako kompanije mogu boljom unutrašnjom organizacijom poboljšati svoju efikasnost uvođenjem novih tehnologija", kazao je on. Nezaobilazna je, dodaje, tema digitalna revolucija i transormacija proizvodnje poznata kao Industrija 4.0.

Pored ovog izlaganja biće održana i panel diskusija čija je tema jedno od gorućih pitanja u BiH, a to je kako kreirati dovoljno stručne i rukovodeće snage za bh. industriju.

"U regijama kao što je Tešanj, ovdje se zbog bujanja industrije već ponestaje stručne i rukovodeće radne snage, odnosno kadrova koji mogu preuzeti nastavak ovog razvoja bh. industrije", navodi Kadrispahić, ističući da ova regija mora poboljšati efikasnost i produktivnost, te uvesti nove moderne tehnologije i postati još konkurentnija zapadnoevropskim i drugim tržištima.

 

 

Mahmut Galijašević, direktor Mann + Hummel BA također smatra pohvalnim inicijativu za održavanje jedne ovakve konferencije koja je okupila kompanije od automobilske do tekstilne industrije.

"Konferencija je značajna iz razloga što napokon možemo čuti moderne trendove kada je u pitanju proizvodnja, industrija i tehnologija. S druge strane, ovakvi događaji su potrebni Bosni i Hercegovini da bi prave vrijednosti promovirali na ovakav način", istakao je Galijašević.

Prva stvar, navodi on, koju želimo da predstavimo je digitalizacija, odnosno Industrija 4.0, nešto novo u svijetu, a Mann + Hummel pokušava ide u korak sa svjetskim trendovima. Pored toga, svi prisutni će moći da čuju kako da poboljšaju efikasnosti i produktivnost, a značajan dio konferencije će biti posvećen i ljudskim resursima.

"To je vrlo aktuelna stvar ne samo u BiH, jer su ljudi najveći izazov u budućnosti bez kojih ne vrijede ni kompanije", istakao je on, dodajući da je pored toga veoma bitno poboljšavati konkurentnost koju se ne smije zasnivati na jeftinoj radnoj snazi.

"Mi moramo tehnološki da zrelimo, da konkurentnost zasnivamo na novim tehnologijama – odnosno na digitalizaciji, informatizaciji, robotizaciji, da stvaramo proizvode koji imaju dodatnu vrijednost i da unosimo pamet u proizvode jer je na koncu najbolji prodavac pamet", zaključio je Galijašević za portal Akta.ba.

Damir Delić Đuljić, stručni saradnik Targera, kazao je za naš portal da je evidendan trend strukovnih poslovnih događaja, ali što se tiče industrije do sada nije bilo nešto slično organizovano.

"Upravo zbog toga je bilo potrebno organizovati jednu ovakvu konferenciju koja je okupila više od 100 ljudi, a zbog velikog interesovanja održavanje konferencije se planira i iduće godine", dodao je on.

U nastavku konferencije, u panel diskusiji govorit će predstavnici bh. privrede i stručnjaci za oblasti proizvodnje i novih tehnologija, kao i dr. Advan Begović sa vrhunskim i aktuelnim iskustvom rada u njemačkom gigantu Siemensu.

Poslije konferenecije učesnici će posjetiti fabriku automobilskih dijelova Mann+Hummel BA, koja je istinski primjer primjene i prakse, ali i firma od izuzetnog socio-ekonomskog uticaja na regiju Tešnja, obzirom da zapošljava više od 600 radnika. Cilj posjete je bio da se učesnici na licu mjesta uvjere u primjenu najsavremenijih tehnika optimizacije procesa.

Generalni sponzor konferencije je firma automobilskih dijelova (filtera) Mann+Hummel Tešanj, a održavanje konferencije podržala je i firma Špica International sa sjedištem u Sarajevu.

Medijski partner konferencije je poslovni portal akta.ba.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti