S aspekta upravljanja javnim finansijama 2017. se može ocijeniti kao uspješna

24.04.2018. 15:24 / Izvor: Fena
S aspekta upravljanja javnim finansijama 2017. se može ocijeniti kao uspješna

Na današnjoj sjednici predstavljeni su finansijski izvještaji za 2017. na nivou budžeta FBiH, kantona, gradova i općina.

U prostorijama Federalnog ministarstva finansija u Sarajevu danas je održana 7. sjednica Fiskalnog koordinacijskog tijela Federacije BiH koje je, u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH, uspostavljeno radi osiguravanja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Federacije BiH, kao i koordinacije u provođenju fiskalne politike u Federaciji.

Na današnjoj sjednici predstavljeni su finansijski izvještaji za 2017. na nivou budžeta FBiH, kantona, gradova i općina, te vanbudžetskih fondova u Federaciji BiH, a razgovarano je o implementaciji informacijskog sistema za planiranje budžeta (e-budget) na nivou kantona i o radu informacijskog sistema za izvršavanje budžeta u trezorima kantonalnih ministarstava finansija.

Istaknuto je da je za 12 mjeseci 2017. ostvaren ukupan pozitivni finansijski rezultat za sve nivoe vlasti u iznosu 326,7 miliona KM, dok je u istom razdoblju 2016. ukupan pozitivni finansijski rezultat iznosio 158,9 miliona KM. Ukupan akumulirani deficit iz ranijih godina u 2017. za sve nivoe vlasti iznosi 144,1 miliona KM, dok je u 2016. iznosio 473,5 miliona KM. Zakonom o budžetima u Federaciji BiH utvrđena je obaveza planiranja sredstava u budžetu za pokriće akumuliranog deficita, čime je do sada došlo do njegovog smanjenja za 329,4 miliona KM. 

Također, navedeno je da se, imajući u vidu činjenicu da je zabilježen rast prihoda uz manji rast rashoda i izdataka što je rezultiralo smanjenjem akumuliranog deficita i značajnim poboljšanjem likvidnosti budžeta svih nivoa vlasti u FBiH, 2017. s aspekta upravljanja javnim finansijama može ocijeniti kao uspješna.

Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH čine federalni ministar finansija, kantonalni ministri finansija i predstavnik Saveza općina i gradova u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti