Usvojene sektorske strategije razvoja FBiH za period 2025. godine

26.05.2018. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Usvojene sektorske strategije razvoja FBiH za period 2025. godine

U okviru radnih grupa, završilo je izradu navedenih strategija, nakon čega su iste usvojene na Vladi FBiH.

U cilju sektorskog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine, u proteklom periodu je donešena Odluka Vlade  BiH da se na sistematičan način postave glavne odrednice, smjernice i mogućnosti razvoja ključnih privrednih grana u FBiH. U skladu s tim opredjeljenje je bilo da se izrade: Strategija razvoja drvne industrije, Strategija razvoja industrije građevinskog materijala i Strategija razvoja metalnog i elektro sektora FBiH, za period do 2025 godine.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva FBiH u suradnji sa Privrednom komorom FBiH i predstavnicima privrede, u okviru radnih grupa, završilo je izradu navedenih strategija, nakon čega su iste usvojene na Vladi FBiH.

Na sjednici Parlamenta FBiH, tačnije 22.05.2018.g., sve tri strategije su usvojene i time podržane dalje aktivnosti na izradi akcionih i operativnih planova sprovedbe strategija.

Nakon precizno definisanih ciljeva i smjernica, sprovedenih istraživanja i podataka, kojim sada raspolažemo, Privredna/Gospodarska komora FBiH očekuje da će ove tri ključne strategije razvoja FBiH ostvariti se u planiranom periodu. Vjeruju da će se kroz ovaj vid strateškog usmjeravanja razvoja ključnih grana privrede unaprijediti ukupan razvoj bh privrede, na način da se poveća i aktivnost drugih privrednih i vanprivrednih djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti