Tanović: Zadovoljni smo posjetom turista trebevičkoj žičari

27.05.2018. 11:22 / Izvor: Fena
Tanović: Zadovoljni smo posjetom turista trebevičkoj žičari

Obnovljena trebevićka žičara svečano je puštena u rad 6. aprila ove godine, na Dana grada Sarajeva. 

Direktor JP „Sarajevo“ doo Esad Tanović kazao je Feni da su više nego zadovoljni dosadašnjim brojem posjeta i korištenja trebevićke žičare.

Po njegovim riječima, još uvijek je rano da iznese konkretne podatke, ali za sada su više nego zadovoljni.

Tanović se zahvalio svim građanima Sarajeva na pozitivnom odnosu koji imaju prema samoj žičari.

"Do sada nismo imali niti jedan problem, niti jedan incident, niti jedan slučaj nekog vandalizma. Sve protiče u najboljem redu", ocijenio je Tanović.       

On kaže da su domaći turisti, kao što je i očekivano, većinski, ali čak i u predsezoni imaju značajan broj stranih turista.

"Očekujemo u nastavku turističke sezone, već sredinom sljedećeg mjeseca, da će taj procenat stranih turista biti puno veći", naveo je Tanović.

Kaže da je  JP „Sarajevo“ doo već ostvarilo saradnju s turističkim radnicima grada Sarajeva i regiona, da imaju komunikaciju s njima.

"Mislimo da smo uspjeli i da najveći broj turista ima informaciju o trebevićkoj žičari", kazao je Tanović.

JP „Sarajevo“ doo i Udruženje „Čuvari tradicije“ su razvili jedinstvenu mobilnu aplikaciju Sarajevo City Hall - audio vodič za Sarajevsku vijećnicu koja je predstavljena jučer u Vijećnici. Aplikaciju upotpunjuje 3D kartonska suvenir mapa enterijera i eksterijera objekta koja se transformiše u realističnu 3D maketu Gradske vijećnice.

Podsjećajući da JP „Sarajevo“ doo trenutno upravlja sa dva objekta, Sarajevskom žičarom i Vijećnicom, Tanović je najavio da sličan projekat razvijaju i za žičaru.

"Bit će jedna maketa žičare koju će turisti moći da kupe i kada se popnu na Trebević, na naš stanični objekat kada bude u potpunosti završen, oni će dobiti jednu mapu grada sa najznačajnijim tačkama koje se mogu vidjeti sa gornje stanice trebevičke žičare. Tu će također biti jedan audio guide koji će turistima pomoći da im kaže par riječi o najznačajnijim objektima koji se vide u gradu", kazao je Tanović.      

Obnovljena trebevićka žičara svečano je puštena u rad 6. aprila ove godine, na Dana grada Sarajeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti