Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 radnika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 radnika

Prema dokumentima koji su u posjedu lista, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga.

07.06.2018. 09:03 / Izvor: Avaz.ba

Fabrika duhana Sarajevo donijela je prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglašeno tehnološkim viškom, piše danas Dnevni avaz.

Prema dokumentima koji su u posjedu lista, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga.

Najviše otpuštenih, njih 93, je sa srednjom stručnom spremom, a odluka će biti provedena od 1. jula, kada se postojeći pravilnik od radu FDS-a stavlja van snage.

Uprava FDS-a, kako se saznaje, prije tri dana im je ponudila otpremnine, a najviši iznos koji se može dobiti je 12.000 KM.

Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, 1. juna je potpisao odluku o zbrinjavanju viška radnika u kojoj se navodi da se ona donosi zbog namjere otkazivanja ugovora o radu.

U odluci se navodi da su FDS i BAT Investment prošle godine potpisali ugovor o proizvodnji kojim je definsan model buduće saradnje.

Na osnovu tog ugovora, Uprava FDS-a je u januaru ove godine donijela odluku o unutrašnjoj organizaciji grupacije FDS, u kojoj je navedeno da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je u vlasništvu FDS-a.

"U tom smislu, s obzirom na činjenicu da se FDS više neće baviti proizvodnjom i prodajom, za velikim brojem radnih mjesta u budućnosti više neće biti potrebe, potrebno je izvršiti smanjenje broja radika", navodi se u odluci o programu zbrinjavanja viška radnika piše Avaz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti