Direktor FDS-a: Proglašavanje nekoga tehnološkim viškom, ne znači i otkaz

11.06.2018. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Direktor FDS-a: Proglašavanje nekoga tehnološkim viškom, ne znači i otkaz

Direktor ove firme Edin Mulahasanović za Akta.ba pojasnio je šta se zapravo dešava u FDS-u.

Nakon što smo objavili informaciju da je Fabrika duhana Sarajevo donijela odluku da otpusti 218 radnika i da je osnovana nova firma FDS d.o.o. reagovao je direktor ove firme Edin Mulahasanović i za Akta.ba pojasnio šta se zapravo dešava u FDS-u.

Mulahasanović potvrđuje da je odluka o osnivanju supsidijarnog društva ograničene odgovornosti donesena na Skupštini Fabrike duhana Sarajevo 10. januara ove godine kada je donesena i odluka o unutrašnjoj organizaciji poslovanja FDS grupacije u kojoj se navodi da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je stopostotnom vlasništvu FDS-a.

"Po Zakonu o radu i drugim propisima koji regulišu ovu materiju, te prestanku obavljanja određene djelatnosti, u slučaju promjene organizacionog oblika firme uz istovremeno formiranje nove firme koja će se nastaviti baviti datim businessom, radnici se FORMALNO proglašavaju tehnološkim viškom, a onda se za njih sačinjava program zbrinjavanja tj. rješavanja njihovog radno-pravnog statusa", ističe on.

Navodi da  proglašavanje nekoga tehnološkim viškom ne znači i otkaz jer postoji nekoliko načina rješavanja statusa radnika.

"U našem slučaju najveći broj trenutno zaposlenih u Fabrici duhana Sarajevo d.d. će nakon obavljene transparentne procedure postati zaposlenici FDS doo i nastaviti obavljati svoje poslove kao i do sada. Manji dio radnika će biti zaposlen u drugim firmama u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, a za nekolicinu zaposlenika koji ne ispunjavaju uslove da ostanu uposlenici bilo FDS doo bilo neke druge kompanije u našem vlasništvu, biti će ponuđene otpremnine u iznosu višestruko većem od onoga što Zakon o radu predviđa", objašnjava direktor Fabrike duhana Sarajevo.

Naglašava da ovim zakonom dopuštenim postupcima, vlasnici kompanije žele da izvrše restrukturu firme te da osnivanjem subsdijarne firme koja će se isključivo baviti duhanskim businessom doprinesu očuvanju radnih mjesta u skladu sa trenutnim ekonomskim položajem kompanije.

"Ništa novo niti revolucionarno u poslovnom svijetu. Sličan slučaj transformacije izvršila je nekadašnja Tvornica duhana Rovinj d.d. u TDR doo (isključivo duhanski business ) te Adris Grupu d.d. koja se nastavila baviti neduhanskim dijelom businessa . Na našu žalost kada je Fabrika duhana Sarajevo d.d. u pitanju, ovi procesi se dešavaju u daleko gorim i težim ekonomskim uslovima, posve otvorenom tržištu u kojem nelegalni dio ( narodski rečeno šverc ) čini već 40 % ukupne konzumacije proizvoda", objašnjava on.

Za kraj, zbog iskazane brige za zaposlene u Fabrici duhana Sarajevo d.d., lijepa je vijest da smo danas izvršili isplatu regresa za 2018. godinu svim zaposlenicima, zaključuje Mulahasanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti