Krediti za stambeno zbrinjavanje mladih uopće nisu povoljni

21.06.2018. 08:34 / Izvor: Avaz.ba
Krediti za stambeno zbrinjavanje mladih uopće nisu povoljni

Na poziv će moći aplicirati osobe do 35 godina starosti koje nemaju riješeno stambeno pitanje, te da imaju prebivalište na području ZDK dvije godine.

Vlada ZDK je na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o odobravanju kredita za rješavanje stambenih potreba mladih s područja ovog kantona kojim će, kako je ranije najavljeno, biti podijeljeno 80 kredita po 50.000 KM.

 Rang-lista

Uvjeti za dobivanje kredita bit će slični kao i u dosadašnja dva javna poziva Vlade ZDK iz 2008. i 2016. godine. Na poziv će moći aplicirati osobe do 35 godina starosti koje nemaju riješeno stambeno pitanje uz uvjet da imaju prebivalište na području ZDK najmanje dvije godine neprekidno prije podnošenja zahtjeva te da su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Prilikom sačinjavanja rang-liste dodatno će se bodovati stepen stručne spreme, uspjesi, nagrade i druga javna priznanja.

Međutim, najviše polemike izazvala je visina kamatne stope koja, prema usvojenoj odluci, ne može biti manja od 3,90 posto niti veća od 5,50 posto, što je skoro isto kao kod komercijalnih banaka. Ovo je za "Avaz" potvrdio i Damir Jukić (HDZ), zastupnik u Skupštini ZDK i član Komisije za dodjelu kredita za mlade ZDK.

 Javni poziv

"Ovo je za mene previsoka kamata. Ako ovako prođe, onda će to biti isto kao komercijalni kredit, a zapravo bi trebao biti povoljniji, odnosno pod povoljnijim uvjetima namijenjen mladima", kazao je Jukić, koji je prije dva mjeseca u Skupštini ZDK podnio inicijativu za raspisivanje ovog javnog poziva.

 Četiri miliona KM

Javni poziv za odobravanje kredita za rješavanje stambenih potreba mladih u ZDK trebao bi biti raspisan u narednih desetak dana, a za ovu namjenu planirana su četiri miliona KM. Kroz dva dosadašnja ovakva poziva dodijeljeno je 160 kredita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti