Tuzlaci spojem modernog i starog duha Bosne zaintrigirali turiste

28.06.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Tuzlaci spojem modernog i starog duha Bosne zaintrigirali turiste

Turisti ovdje u startu mogu prepoznati stari duh Bosne, bilo kroz arhitekturu, spomenik, suvenir, hranu i piće ili jednostavno u ljudima koji ga još uvijek znaju prenijeti dalje.

Turizam u Tuzlanskom kantonu bilježi iz mjeseca u mjesec sve bolje rezultate. Kako su kazali za poslovni portal Akta.ba u Turističkoj zajednici TK  ponuda kraja je raznovrsna. Turisti ovdje u startu mogu prepoznati stari duh Bosne, bilo kroz arhitekturu, spomenik, suvenir, hranu i piće ili jednostavno u ljudima koji ga još uvijek znaju prenijeti dalje.

Kažu kako svi koji dođu, se opet i vrate, jer ih očaraju krajolici i prizori, zvukovi i mirisi, situacije i ljudi. Rado sa sobom ponesu neku sitnicu, suvenir, dosta fotografija i mnoštvo utisaka i doživljaja.

BOGATA PONUDA

Kao odgovor na pitanje zašto su ovdje iz mjeseca u mjesec sve bolji turistički rezultati u prilog ide i bogata ponuda koja krasi ovaj kraj.

Panonska jezera su svakako neizostavan dio ponude.

"Panonica je od maja do oktobra pravo veselje za mlade i stare. Posjećuju ga baš svi. Od dječice koju bez straha možete pustiti u plitkom dijelu jezera, do omladine koja je druženju dodala posebnu dimenziju, pa sve do penzionera koji posebno vjeruju ljekovitim svojstvima slane vode jezera. Mnogi stalni posjetioci kažu da su im Panonska jezera poput odlaska na more, samo daleko povoljnije i na dohvat ruke. Osim sunca i čiste vode vrlo ugodne temperature na raspolaganju je veliki broj dodatnih aktivnosti kao što su odbojka na pijesku, mali fudbal, šah, aerobika u vodi, instrukcije plesa. U večernjim satima česti su koncerti, promocije i događanja koja upotpunjuju doživljaj ovog kompleksa", kažu u TKTK, koji su jako ponosni na rezultate koje postižu. Tako prema  podacima Turističke zajednice, kako je pojasnio Miralem Meškanović, voditelj ureda TZTK u aprilu ove godine u Tuzlanskom kantonu prijavljeno je 4.570 dolazaka turista i 11.576 noćenja.

"Poredeći sa aprilom 2017. godine, broj turista je veći za 21,3 posto, a broj prijavljenih noćenja veći je za 17,2  posto", kaže Meškanović, dodajući kako su 2.674 domaćih turista, što je za 34,8 posto više u odnosu na april 2017. godine, stranih turista 1.896 ili 6,2 posto, više nego u aprilu prošle godine.

Prosijek zadržavanja turista u navedenom periodu prema Meškanovićevim riječima je 2,53 dana.

Svakako u TZTK se nadaju još boljim rezultatima, a imaju i razloga jer ono što krasi ovaj Kanton je i grad Gradačac kojeg posebno krasi Kula Zmaja od Bosne - Huseina kapetana Gradaščevića.

STAROGRADSKA LJEPOTICA

Lokano stanovništvo se izuzetno ponosi kulom i čak je nazivaju starogradskom ljepoticom. Njena kao snijeg bijela fasada je vidljiva iz svakog dijela grada i čak služi kao svojevrsni orijentir, a posjetitelje zaintrigira i privlači nekom čudnom, neobjašnjivom silom.

Bogatstvo ovog kraja je nadaleko poznato po izuzetno kvalitetnom i obilnom urodu šljive. Sasvim spontano se rodila ideja o organizovanju sajma šljive, koji sad već ima tradiciju od 45 godina.

Sve ovo ne čini samo ponudu ovoga Kantona, tu je neizostani grad Srebrenik gdje turisti sigurno mogu osjetiti duh bosanskih kraljeva, na trenutak biti dio tog vremena.

Nad ovim gradom tvrđava Gradina i dalje živi. Živi sa svojim Srebreničanima, sa svakim posjetiocem koji prošeta njenim zidinama, svakim prolaznikom koji je pogledom isprati izdaleka.

Tuzlanski kanton ne bi bio kakav jeste da nema planine Konjuh. Posebnu draž daje i Etno avlija Mačkovac koja vas vraća stotinjak godina unatrag sa tipičnim bosanskim ambijentom.

Za sve znatiželjne tu je zavičajni muzej koji sadrži preko 30000 eksponata.

Ono što je najzanimljivije da sve ovo možete obići i Starom parnom lokomotivom: "Ćirom".

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti