Kasim Kotorić izabran za predsjednika Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH

28.06.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Kasim Kotorić izabran za predsjednika Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH

Novi Upravni odbor Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH je zadužen da izradi i Skupštini predloži plan rada i finansijski plan za 2018. godinu.

Kasim Kotorić je izabran za predsjednika Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH, za potpredsjednike Mladen Ivešić i Ibrahim Meškić, dok su za članove UO izabrani Suad Roša, Josip Jukić, Admir Čakrama, Maid Buljubašić, Sulejman Haračić, Vladimir Franjić, Džemal Rošić, Zoran Stapić, Enes Karić, Ernes Đelmić, Dinka Semić, Ekrem Oruč, Ismet Begić i Salih Čajdro. 

Alma Zaimović je izabrana za predsjednicu, a Sulejman Haračić za potpredsjednika Skupštine Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH na izbornoj Skupštini Grupacije poslodavaca ZDK koja je danas održana u Zenici.

"Uloga našeg Udruženja je da kroz tripartitni ciljani dijalog sa Vladom i sindikatima učestvujemo u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.  Upravni odbor Grupacije poslodavaca ZDK mora rješavati probleme koje imamo u segmentu obrazovanja i zdravstva a koji su na nivou kantona. Moramo se aktivnije uključiti u pregovore o donošenju kolektivnih granskih ugovora, jer je dosadašnji pristup bio dosta opušten. U naredne dvije godine moramo postati ravnopravan partner Vladi i Sindikatu", kazao je Kasim Kotorić, novoizabrani predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH.

Dosadašnji predsjednik i aktuelni potpredsjednik UO Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH upoznao je članove Skupštine sa aktivnostima Grupacije u posljednje dvije godine.

"Grupacija poslodavaca ZDK je radila na poboljšanju postojeće zakonske regulative, podnošenju inicijativa za donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, zatim smanjenju fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i aktivno učestvovala u tripartitnom socijalnom dijalogu u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK. Održali smo veliki broj sastanaka sa predstavnicima ministarstava i drugih nadležnih institucija u nastojanju da poboljšamo uvjete poslovanja na području ZDK, ali i cijele FBiH", istaknuo je Meškić.

Tokom skupštinske rasprave poslodavci su u prvi plan stavili problem nedostatka kvalificirane radne snage te naglasili potrebu aktivnijeg uključivanja u donošenje izmjena zakona iz oblasti obrazovanja, kako bi se vratila obavezna praksa u srednje škole. Također je istaknuta potreba da ukoliko već kvalificirana radna snaga napušta BiH i odlazi raditi u zemlje EU, da se bh. poslodavcima omogući da angažiraju radnike iz inostranstva.

Novi Upravni odbor Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH je zadužen da izradi i Skupštini predloži plan rada i finansijski plan za 2018. godinu.

Skupština Grupacije poslodavaca ZDK usvojila je Izvještaj o radu, a usvojen je i Pravilnik o organizaciji i radu Grupacije proslodavaca ZDK pri UPFBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti