Politička nestabilnost u BiH odbija milijarde maraka stranih investicija

22.07.2018. 10:40 / Izvor: Večernji List
Politička nestabilnost u BiH odbija milijarde maraka stranih investicija

Oko 71 posto anketiranih poduzetnika, koji su članovi Vijeća za strane investicije, smatra kako je poslovno okruženje u BiH nepredvidivo.

Oko 71 posto anketiranih poduzetnika, koji su članovi Vijeća za strane investicije, smatra kako je poslovno okruženje u BiH nepredvidivo, što izaziva negativan učinak za privlačenje stranih investicija, piše Večernji list BiH.

To je rezultat istraživanja koje je Vijeće za strane investicije u BiH iznijelo u svojoj publikaciji pod nazivom "Poslovni barometar u BiH" i koja je nedavno prezentirana svim relevantnim tijelima bh. vlasti. Privlačiti investitore U usporedbi s rezultatima od 2014. godine, 71% ispitanika vjeruje da se poslovni ambijent nije promijenio, dok njih 29% misli da su se uvjeti za strane investitore čak i pogoršali.

Kao glavne prepreke za veća strana ulaganja, uz političku nestabilnost, navode se glomazna birokracija i administracija, neučinkovitost izvršenja sudskih odluka, zakonodavstvo koje ne potiče zajednička ulaganja, nedosljedna primjena propisa od Porezne uprave, porezne politike koja obeshrabruju investicije…

"Na lokalnoj razini također su brojni problemi", navode iz Vijeća za strane investicije i dodaju kako je problematika slična, od komplicirane birokracije, preko neučinkovite administrativne procedure, nedostatka poticaja za strane investitore do visokih parafiskalnih nameta.

Unatoč obećanjima vlasti i usvajanju Reformske agende, problemi za ulaganja su i dalje ostali, uz blage korekcije. Većina članica Vijeća za strane investicije, njih oko 91 posto, izrazila je mišljenje da vlade u BiH ne rade svoj posao učinkovito i u skladu sa svojim ovlastima na usklađivanju obrazovnih planova, programa i vještina radne snage sa stvarnim potrebama privatnog sektora.

Unatoč svemu, plan ulaganja u iduće dvije godine od stranih tvrtki u BiH i dalje postoji te je skroman uzimajući u obzir činjenicu što bi se napravilo da je država učinkovitija u svojim procedurama. Prema prikupljenim anketnim podacima, članice Vijeća za strane investicije u BiH u iduće dvije godine planiraju reinvestirati u BiH, a nešto manje od polovine ili 41% imat će potrebu za zapošljavanjem visokoobrazovanih kadrova, uglavnom tehničke i ekonomske struke (inženjere, menadžere prodaje, ekonomiste, bankare…). Za investitore je važno i poželjno da zaposlenici govore strane jezike.

Tražit će se također i radna snaga s najmanje srednjom stručnom spremom, i to tehničke i ekonomske struke, tehničari, električari, prodavači, koji su nužni za 23 posto ispitanika, dok će oko devet posto anketiranih imati potrebu za kvalificiranim tvorničkim radnicima, uglavnom tehničke struke za serijsku proizvodnju. Vlada FBiH je još prije tri godine u novom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izravnim stranim ulaganjima predvidjela utemeljenje Vijeća za strane investitore.

Inicirati izmjene zakona Zadatak tog vijeća, koje će imati 16 članova, je, prije svega, omogućavanje koordinacije na svim razinama vlasti u BiH, kao i koordiniran pristup radu s potencijalnim investitorima. U cilju privlačenja stranih investicija i bržeg dolaska kapitala, Vijeće za strane investitore, čiji rad tek treba biti operativan, na terenu će se baviti analizom poslovnog okruženja za strane investicije i predlaganjem te poduzimanjem mjera i postupaka radi otklanjanja prisutnih ograničavajućih čimbenika za strane investitore.

Vijeće će također, na temelju svojih analiza, inicirati izmjene zakona i drugih podzakonskih akata kojima se potiče i olakšava dolazak stranih investicija. Bavit će se razmjenom informacija i iniciranjem potpunije suradnje između institucija federalne, županijske i lokalne razine vlasti radi stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investicije, koji će stranim ulagačima ulaganja učiniti privlačnima i sigurnima. Očito i ta mjera nije poboljšala uvjete za strane investicije u ovaj bh. entitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti